Zhavoronki sau "mucenici" rusesti

Postat de ctlina in Dulciuri
23 Mar 2016 | 2932 vizualizari
Zhavoronki sau "mucenici" rusesti

Cunoasteti proverbul "Ciocarlia cu primavara si randunica cu vara"? Pe 22 martie biserica ortodoxa rusa sarbatoreste pe cei 40 de mucenici. Spre deosebire de obiceiul romanesc, obiceiul rus, este de a face din aluat de cozonac sau briosa patruzeci “Zhavoronki”, briose mici, în formă de "ciocarlie". Ciocarliile sunt considerate ca primele păsări care se intorc în Rusia, vestind începutul primăverii. Cum inceputul primaverii coincide cu praznuirea celor 40 de martiri, această tradiție de a face ciocarlii in loc de opt-uri, a fost adoptată pentru a comemora mucenicii.

Ingrediente

  • 300g faina
  • 1 ou
  • 12 cl de lapte
  • 30 g de unt la temperatura camerei
  • 1 pliculet de drojdie uscata
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 1 galbenus de ou
  • pepite de ciocolata

Mod de preparare

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.                       

In castronul unde formam aluatul punem faina,untul moale, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat.

Amestecam totul bine.

Turnam laptele caldut pana se incorporeaza tot. La final adaugam uleiul si framantam cca 10-15 minute. Lasam la dospit 2-3 ore.

 

Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in 15-20 bucati .

Din fiecare bucata se intinde un baton lung de 15 cm. Apoi faceti un nod.

Cu un capat faceti capul si ciocul, Aplatizati celalalt capat si -l crestati pentru a forma coada.

Repetati cu tot aluatul.

Lasati sa creasca 30 de minute.

Crestati aluatul cu o foarfeca de bucatarie fina.

Ungeti cu galbenusul de ou si dati la cuptorul incalzit la 200°C timp de 20 de minute.

Pueti presara zahar pudra. Serviti !

Puneti ochi din pepite de ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zhavoronki sau "mucenici" rusesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert turta dulce glazurata

Postat de eumimi

Desert turta dulce glazurata

Topim untul cu zaharul si cu mierea. Lasam 5 min. la racorit si adaugam oul, cacaua si condimentele. Turnam lichidul obtinut peste faina, adaugam si bicarbonatul dizolvat in lingura de...

Citeste continuarea

Pasca cu branza de vaci si stafide

Postat de Ina

Pasca cu branza de vaci si stafide

Din cantitatile date am facut doua portii de pasca, in tavi cu diametrul de 22 cm, respectiv 24 cm. Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine si am pornit programul de framantare/...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.03.2016, 19:46
la 23.03.2016, 19:51
Ce frumosi sunt!
la 23.03.2016, 19:53
la 23.03.2016, 20:05
cat sunt de frumoase si ce frumos explici tu
la 23.03.2016, 20:23

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking