Zmeurata

Postat de RODIMUR in Bauturi
5 Aug 2019 | 7490 vizualizari
Zmeurata

Prima dată am băut zmeurată la o întâlnire cu foștii colegi de liceu. Cineva, nu știu cine, a adus un pet de 2 litri cu zmeurată nestrecurată (cu fructele înăuntru). Mi s-a părut extraordinar de bună, cum n-am mai băut niciodată, poate și pentru că-mi place gustul zmeurii. Cu toate că mi-a plăcut atât de mult, n-am putut bea decât o jumătate de păhărel, pentru că era foarte tare. Știind că băuturile dulci ”se ridică la cap” foarte ușor, eu adaug alcool mai puțin tare, ca să compensez acest neajuns. Gândindu-mă că este posibil ca fructele din zmeurată să dea mai multă tărie băuturii, am strecurat siropul de îndată ce s-a topit zahărul, dar poate că voi încerca să fac și eu zmeurată nestrecurată. Am preparat și anul trecut zmeurată, dar n-am făcut poze și mi-a părut rău, pentru că a ieșit foarte bună, prin urmare anul acesta am fost atentă să fotografiez toate etapele procesului tehnologic, așa că acum, după ce a stat suficient timp, la macerat, am gustat și acum am ajuns la pozele finale.  Băuturile dulci nu se beau pentru a ameți, ci din plăcerea de a savura ceva special, iar zmeurata este cea mai aromată și plăcută băutură, în special pentru doamne. Din ingredientele de mai jos am făcut 3 litri de zmeurată.

Ingrediente

  • 2 kg de zmeură
  • 1 kg de zahăr tos
  • 2 l de vodkă de 40 de grade.

Mod de preparare

Zmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.

Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun alternativ, straturi de zmeură și straturi de zahăr, ultimul fiind de zahăr.

Timp de 6-7 zile se lasă recipientul cu zmeurata într-un loc răcoros și umbros. Zi de zi se agită conținutul recipientului, pentru ca zmeura să lase toată zeama și să se topească zahărul.

După intervalul de timp recomandat, când zahărul s-a topit în totalitate, se strecoară siropul printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon.

În siropul recuperat se adaugă alcoolul, se amestecă și se mai lasă astfel, tot într-un loc răcoros și umbros, timp de încă o săptămână, după care se strecoară din nou prin tifon și se toarnă în sticle de 500 ml și se dă la macerat, la rece, pentru cel puțin o lună.

Se servește rece, cu gheață.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zmeurata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Retete similare

Zmeurata

Postat de Pungasa_Rogue

Zmeurata

Se spala zmeura, se amesteca cu zaharul si se pune intr-un borcan. Se infileteaza capacul, dar nu de tot. Se lasa asa la loc cald timp de 2-3 zile pana cand zmeura isi lasa suficienta zeama....

Citeste continuarea

Zmeurata

Postat de rocsi_1612

Zmeurata

Spalam zmeura usor, cu apa rece. Dar nu o spalam in exces pentru ca isi va pierde din aroma, doar putin. Luam un borcan mai mare de sticla, il spalam si il stergem cu un servetel curat. In el pune...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.08.2019, 15:11
Parfumata si foarte buna!
la 05.08.2019, 15:13
vin la o portie
la 05.08.2019, 15:32
Așa este, Lucy! Abia am așteptat să se macereze... Mulțumesc pentru apreciere!
la 05.08.2019, 15:34
Foarte bine, Daliana, că mai avem destulă...!
la 05.08.2019, 15:41
Aromata

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking