Doi tineri furiosi

Postat de Mutulica in Bucataras in oras
22 Iun 2012
Doi tineri furiosi

Nimeni nu le zice nici  “ da-te mai incolo ! “ , nimeni nu le poate face nimic nici daca ar vrea si nimeni nu e mai sigur pe el si pe locul lui de munca decat cei doi .

Unul este intrat mai de curand in exclusivista casta a beizadelelor si a avut timp sa simta pe pielea lui cum este pregatit pentru viata un tanar care da semne ca ar fi inteligent sau care , mai precis  , “face pe desteptul” , cum ar spune reprezentantii esalonului doi dintr-o institutie ,  cei ce isi anunta seful din prima saptamana : “daca vrei sa traiesti bine asculta de noi , daca nu , mori ca un prost ! ” Ei sunt nemuritori si lasati pe inventar de toti directorii ajunsi niste actori grabiti ce vin si pleaca inainte de a fi cunoscuti de marea masa a angajatilor .

Daca esti incapatanat si-i deranjezi ajungi sa vorbesti singur sau pleci  !  De cand a simtit pe pielea lui ce patesc cei ce incurca treburile sistemului  care ne guverneaza viata  este convins ca nu merita sa muncesti in Romania  dar ,   pentru ca tot a capatat  statut de beizadea datorita mamei ce s-a recasatorit   , e pacat sa nu profite de un  loc linistit si bine platit pentru care el    n-are de gand sa faca  nimic mai mult decat o simpla  figuratie  .

Este mai inteligent si mai cult decat toti pilosii ,  beizadelele si sarsanagiii  luati la un loc , dar acestia il cred  putin sonat si nimeni nu-l deranjeaza pentru ca , nu-i asa , ”nu-i bine sa te pui cu nebunul !” Sonatul este de fapt un tip cameleonic specializat in a servi celor din jur ce vor sa auda , cu conditia de a nu fi deranjat in timpul siestei . Este nevoie de un om destept pentru a intelege si cataloga un om inteligent si colegii  nu au cum sa observe ca autistul de langa ei picoteste tinand in mana un e-book continand carti in limba engleza  ,  limba pe care o stapaneste foarte bine  .

De cand a fost  tavalit cu simt de raspundere  de  catre reprezentantii esalonului doi , cei fara de care nimic nu poate merge intr-o institutie si-a canalizat furia spre propria persoana si  ,  intre o vodca mare si o etnobotanica mica  ,  afisand o indiferenta de fatada   se amageste ca oricand poate iesi din acest protest autodistructiv si sa emigreze intr-o tara de limba engleza unde s-ar acomoda foarte usor deoarece vorbeste o engleza academica  .  Nu-si da seama de halul in care a ajuns  !

Sefii care s-au succedat au spus bogdaproste ca nu are ambitii de evolutie profesionala si deci nu le pune scaunul in pericol  . In plus  ,  actualul sef  a declarat de fata cu mai multi colegi  : “ tu poti sa  faci ce vrei !” Asa a inteles  ezotericul meu sef sa-i multumeasca celui care l-a angajat si promovat in varful ierarhiei ( nici nu avea o varianta  mai buna datorita inteleptei politici de management a resurselor umane ) dupa ce observase ca niciun angajator nu vroia sa-l primeasca  , nici macar in functii umile  , din cauza c.v.-ului  pe care prefer  doar sa-l caracterizez  mai mult decat subtire pentru varsta inaintata pe care o avea inca de atunci .  Drept vorbind proaspata beizadea  ,  baiat destept  ,  stie sa-si traiasca viata  ,  avand nevoie pentru a reveni  din concediu de plangerile si rugamintile ipocrite  adresate telefonic de catre ezotericul meu sef , la trei -patru zile de la terminarea  acestuia  .

Cand fosta sefa din nobila institutie  ajunsa in situatia de a vorbi singura   s-a hotarat sa-si dea demisia si  il mustruluia energic  ,   incercand  sa-si refaca egoul ranit de prea multele plecaciuni facute celor care de fapt ii erau subalterni  , acesta parasea biroul  fara  explicatii  si revenea a doua zi cu o mutra ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat   . Odata a lasat-o sa se isterizeze admirand usa inchisa a biroului  , plecand neanuntat dupa ce a ascuns cheia sub pres si apoi refuzand sa raspunda la telefon .

Cand s-a angajat parea un rocker taciturn  ,  dar  dupa un timp a trecut la stilul grunge adoptand pe langa tinuta neglijenta si un miros de tap in calduri  .  Exasperat de miros  ,   i-am spus ezotericului meu sef ca este timpul sa aiba o discutie cu el pentru a incerca sa-l trezeasca  la realitate  . ”Diplomat” ca intotdeauna ,  vesnic preocupat  “ sa respecte legea karmei  “ ,  s-a ferit sa spuna ca-i cunostea bine problemele si a declarat ca nu se baga  .   L-am anuntat ca voi avea eu o discutie cu ”dezodorizantul” meu tovaras de serviciu  pentru ca eu cred ca suntem colegi nu doar pentru a ne barfi si a ne boicota profesional ci mai ales pentru a ne ajuta unul pe altul  .  Proasta decizie am luat  ,  deoarece seful meu a demonstrat ca-si insusise lectiile   despre cum se conduce un colectiv  de la predecesoarea sa  ,   cea care  ,  intr-o situatie asemanatoare   ,  a decis sa spuna norei  unui   mare director de barci si jgheaburi mai mult sau mai putin navigabile precum si unei pupile protejate de o persoana importanta  ca  doar eu sunt nemultumit de starea de murdarie  in care  lasau  biroul la terminarea programului   ,  fapt ce a atras sanctionarea drastica a impertinentei mele de catre cele doua tinere   .  La fel a procedat si beizadeaua care a iesit din autismul autoimpus ironizandu-mi ,  in mod indirect  ,  toate afirmatiile  .

Toti colegii cred ca doar pe mine ma respecta  ,  dar de fapt ma crede un tampit cu care nu este bine   sa te pui  ,  acesta fiind si singurul motiv ce l-a determinat  ,  cat timp am lucrat impreuna  , sa vina la prima ora la serviciu  ,  asa cum il rugasem  ,  fapt fara precedent pentru el  .

Daca ar sti  ce face  ,  hai sa-i  zicem  ,  tatal sau adoptiv si fostul nostru director  i-ar pune pielea in bat  , dar nimeni nu are o coloana vertebrala suficient de dreapta pentru a putea sta intr-o  pozitie care sa-i permita sa vorbeasca in asa fel incat cuvintele sale sa ajunga la urechea masivului director  .  Il cunosc de o viata  ,  ii stiu  calitatile si defectele  ,  lucrurile bune si greselile  pe care le-a facut   dar  ,   pentru ca nu sunt sigur de talentul meu in a reda  fidel caracterul oamenilor   si  situatiile in care se afla cand  a actionat   ,  nu vreau sa-l nedreptatesc pe domnul director care  ,  nu o data si  in niste conjuncturi dificile   ,  a stiut sa fie OM  ! Cunosc putini directori care au reusit sa nu se lase ametiti de inaltimea functiei si nu au uitat ca sunt datori si subalternilor pentru  evolutia pozitiva a carierei lor .

Momentan autistul nostru de serviciu se declara practicant voodoo si eu cred ca experimenteaza starea de zombie  ,  numai ca lui ii iese bine doar partea in care trebuie sa stea ore in sir nemiscat si cu ochii inchisi  .

A  doua  beizadea  asupra  careia  am  de  gand  sa  imi  arunc  privirea  desi  gestul asta  ma  poate  costa  un  : ” bhaaa , de ce te uiti la mine ? ”(este os domnesc si pe astia nu oricine are dreptul sa-i pangareasca cu privirea ) este furios pentru ca  ,  spre deosebire de atatia alti copii de director  ,  a fost nevoit sa vina la serviciu  ,  din cand in cand   ,  in timp ce urma cursurile unei facultati  .  In primul sau an de studii eu  nu am avut ture libere  .  Cand intarzia trenul , fosta sefa , foarte constiincioasa de altfel  ,  ma suna si imi facea o mica scena pentru intarziere , iar seara imi spunea sa plec mai devreme si daca refuzam isi batea joc de mine pana imi luam lumea in cap si plecam val-vartej la gara  .  In aceste conditii nu mai puteam sa am pretentii la ture libere si ma mangaiam cu iluzia ca  ,  atunci cand voi imbatrani  ,   studentul protejat de sefa se va gandi cu nostalgie la mine  ,  cel care a muncit in locul lui si imi va usura povara .

Adevarul este ca baiatul asta a facut treburi la care un copil de director nici macar cand viseaza urat nu se gandeste sa le faca  ,  dar tot la fel de adevarat este faptul ca are o atitudine de patron  pe plantatie :  este arogant  , badaran si agresiv   .  Vine  cand  vrea   ,  sta  cat  vrea  si munceste  cat  vrea  .  Cand pleaca nu simte nevoia sa anunte pentru ca oricine isi poate da seama  de absenta  domniei sale  . Odata a ajuns la serviciu  la ora 8 si 15 minute si , cel care avea ora de sosire 8 30 a exclamat : “ ce devreme am venit ! “ Ezotericul meu sef  ,  cu putinul curaj capatat in urma cutremurului care ameninta sa-l zboare de pe scaun ,  i-a replicat  in gluma  ,  pentru a nu suferi penalizari : “ stii ca ar trebui sa fii la serviciu cu cinci minute inainte de ora 7 ? “  “- Ce , maaa ?” , a venit raspunsul beizadelei contrariate  .  Afla si el  ,  in sfarsit  ,  cand ar trebui sa se prezinte la serviciu si revelatia i–a parut a fi o gluma proasta  .

Si totusi ,  in timp ce multi  dintre copiii subalternilor apropiati tatalui sau isi fataie fundurile in masini de vis  ,  el vine la serviciu cu  o Dacia Nova  ,  masina  unui prieten plecat sa munceasca in strainatate  .   Are o excelenta parere despre sine ce a degenerat intr-un complex de superioritate    datorat  fostei sefe care  , dupa orice efort cat de mic , il gratula cu complimente entuziaste  asemenea mamei care isi vede copilul facand pentru prima oara cacanita la olita   .  Daca  ar  sti  nemuncita  beizadea  ca  un angajat  bun  al  unei  firme  private  este de cinci ori mai eficient  decat  el in acelasi interval de timp  !

La inceput venea la serviciu in pantaloni scurti si incaltat cu  slapi care  uneori lasau sa se vada  urme de nisip intre degete . S-a mai cizelat cu timpul  ,  acum poarta pantaloni cu talie joasa care lasa sa se vada chilotii Catalin Botezatu  .

Am observat ca nu are suflet rau si m-am hotarat  sa fac abstractie de evidenta sa lipsa  de educatie si   bun simt  .  L-am apropiat , incercand sa-l inteleg  .  A fost suficienta o intrebare pusa din dorinta de a socializa cu mine pentru a ma indeparta definitiv de el  : ”Ce mai fac tac-tu si cu ma-ta ? ”…Daca puteam sa trec peste nesimtirea  de a ma  tutui unul cu  o  varsta putin mai mica  decat  vechimea mea  ,  nu am putut suporta apelativele  auzite de mine doar din gura taranoilor  .  Tupeul  ,  badarania si agresivitatea atitudinii  il  fac neangajabil de catre orice firma serioasa si cred ca doar un concediu intr-o tara civilizata l-ar determina sa constientizeze lipsurile pe care le are  .  Sunt convins ca daca ar stationa mai mult de cinci minute intr-un cartier civilizat al unui oras din Anglia sau Germania s-ar vedea pus in situatia de a da explicatii politailor si , dupa cum il cunosc ,  reactiile sale l-ar duce in arestul cel mai apropiat pentru ca grobianismul are un limbaj universal  pedepsit  in locurile unde domnesc legea si ordinea  .

Si cand te gandesti ca tatal sau a fost un director care isi cumpara tigari de la contrabandistii ce vand in zona  Abatorului  . Se spune ca un director constantean nu are voie sa dea bani pe nimic , daramite pe tigari !

Confruntat cu disolutia nobilei institutii pe care nu avea puterea sa o opreasca  ,  neavand  nici taria de a iesi din sistem si-a anesteziat instinctele de om cinstit band fara masura  .   Cand a devenit dependent de alcool  ,   cei aflati in anturajul sau il imbatau cu bautura ieftina si apoi il plimbau pentru a-i compromite imaginea in fata angajatilor care-l iubeau pentru ca este un om bun la suflet …

Baiatul sau este atat de suparat pe viata nedreapta care l-a facut copilul unui director cinstit incat fierbe sangele in el !  Din aceasta cauza iarna deschide larg ferestrele  ,  iar vara seteaza aparatul de aer conditionat la 16 grade  .  Apoi  , la indemnul  ezotericului meu sef  ,  numara , frematand de speranta   ,  pastilele pe care le inghit  ,  uitandu-se  cu ochi de vultur  ,  doar-doar o  zari vreo pastila pentru calmarea nervilor  .  Ceilalti turanti  se mira ipocrit  : ”vaai , era setat aerul conditionat la 16 grade !  ” (mesaj subliminal – ”Noi putem fi pedepsiti pentru ce ti-am facut , dar lui ce-i faci ? Nu e numai copil de director  ,  tatal sau  l-a  cununat pe cel care este Micu Mare Director  .  Datorita lui nu s-au mai facut restructurari  care puteau duce chiar la  stingerea  luminilor in acest birou  ,  asa ca  ,  dupa cum ti-a spus si el  ,  tu ai castigat degeaba procesul . De zburat tot ai sa zbori ! ” 

Deabia terminase facultatea si dorea sa conduca intreaga activitate  , dorinta normala daca ne gandim la tinerii desemnati ministrii la varsta de  30 de ani pe care i-a avut nobila institutie . Zbiera  la mine crezand ca-i sunt contracandidat : " ce  , bhaaa , vrei sa fii sef ? "  Cand a aflat  ,  cu stupoare  ,  ca am refuzat functia respectiva m-a catalogat definitiv : “tu esti un prost , bha ! Puteai sa fii sef  ,  sa  primesti  si daune materiale pentru ce ti s-a facut ! “ Nu avem acelasi sistem de valori deci nu putem ajunge la un consens .

E exasperat ca nu cedez  psihic si nici macar fizic . L-am surprins discutand cu ezotericul meu sef : ” chiar nu exista nicio  solutie ? “ “–Nu stiu  , ma  , ce se poate face  ! ” , i-a raspuns chipurile epuizat  ,  omul care sustine  public numai lucrurile si faptele "generatoare de  progres in planul  logicii divine" .  Cand a aflat ca opinia publica e impotriva lui  , ezotericul meu sef ,   pentru a se spala pe maini  , fiind un  bun psiholog  (moare de ciuda ca nu ma poate ”citi” ) ,  sfatuia  furioasa beizadea  , in prezenta mea  ,  sa nu isi mai bata joc de mine ,  folosind argumente   care  ,  pentru  tanarul  cu  inteligenta si temperamentul unui berbec   , aveau efectul  fluturarii unei carpe rosii in fata unui taur  .  Are ”intentii bune ” cel ce se lasa guvernat doar de legea karmei  .    

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luni de zile am fost supus unui tratament de exterminare psihica  si fizica  .” Binevoitorii ” ma trageau de limba si ma cainau pentru viata pe care o duc , dupa care le spuneau  cat sufar si celor care imi aplicau tratamentul  .  Urma  inasprirea metodelor aplicate  , dupa care mi se spunea si ce am zis  pentru a pricepe ca  ,  daca ma mai plang cuiva  ,  imi va fi mai rau  !  Doar un coleg nu a participat la aceasta  ”demascare a problemelor”  mele  ,  preferand sa  “ intre in transa voodoo ” . In urma tratamentului la care am fost supus am ajuns la concluzia ca ,  din acest colectiv minunat cu oameni de exceptie  ,  eu sunt singurul care trebuie sa plece .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ma opresc din acest exercitiu de creionare a unor personaje imaginare pentru ca ele sunt terne ,  cu un  comportament  previzibil  ,  fara a avea un tipar comportamental complex   precum alti colegi  .  Drama pe care o traiesc cei asemenea lor  este autentica si este rezultatul disolutiei societatii  .

Saracia  ,  lipsa de informare si propriile limite  ne ingusteaza orizontul si ne fac sa credem   ca directorii sunt initiatorii devalizarii institutiilor de stat  ,  cand de fapt si ei sunt doar niste victime  .       Eu ii vad ca pe niste acrobati pusi sa jongleze cu mai multe bile : mijloacele fixe ale intreprinderii  ,  capitalul uman si financiar  ,  materiile prime si profitul  .  In timp ce acestia incearca sa mentina aceste bile in aer  ,  “papusarii” ,  adevaratii reponsabili si  beneficiari  ai distrugerii economiei nationale  ,  le pun piedici ,  le distrag atentia si schimba din mers regulile jocului  impunandu-le sa mearga  si pe sarma  in timp ce jongleaza cu bilele amintite  .

Daca nu jongleaza cu bilele asa cum le sugereaza “papusarii” sunt pusi in situatia de a cadea de pe sarma fara a mai beneficia de plasa salvatoare .  Aflam deseori ca diversi directori au probleme cu D.N.A.-ul , dar nu stiu cum se face ca ajung sa plateasca  oalele sparte doar cei care nu au mai rezistat conditiilor impuse si au dorit sa iasa din joc . Daca credeti ca directorii sunt principalii beneficiari ai devalizarii intreprinderilor  ,  cum va explicati ca isi tin progeniturile  mai putin dotate sub umbrela acelorasi institutii falimentare in loc sa le dea pe mana un capital cu care sa-si porneasca o afacere  ?  Cu ce sunt  mai prejos acesti copii fata de progeniturile  lui Casuneanu  , Videanu , Copos , Berceanu sau mai stiu eu care asa zis om de afaceri de succes din capitalismul nostru de cumetrie ?

Daca suntem in stare sa raspundem corect la aceste  intrebari  ar trebui sa fim capabili sa vedem adevaratele cauze ale problemelor noastre  si sa actionam in consecinta  . De felul in care vom actiona depind   nu numai viitorul nostru si al familiilor noastre   .  Nu mai este in discutie doar nivelul de trai al romanilor , se pune problema supravietuirii  neamului romanesc !  Asupra noastra actioneaza forte extrem de puternice si noi  fie privim fatalist problema fie ne spunem ca intai sa vina scadenta si apoi procedam ca Moromete  ,  privind contemplativ cum ne sunt instrainate bogatiile si cum devenim slugi la straini in propria noastra tara  .  Daca  vom renunta sa ne canalizam furia  intr-un  mod distructiv  asupra propriei persoane sau asupra celor din jur   vom incepe sa vedem limpede ca nu suntem pe drumul cel bun    ,  vom schimba directia si  luntrasii , gasindu-ne calea  spre  fericire si prosperitate   .

 Sursa foto

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking