Cele 5 kg de peste se taie de-a lungul si apoi in felii late de 2 degete. Se pune intr-o oala inpreuna cu apa, otetul, foile de dafin, sare si zahar.
Se lasa la fiert pana se sfarma oasele. Dupa ce s-a fiert se scot bucatile de peste si se pun la racit.
In zeama care a ramas se pune ceapa...
Se fierbe fasolea ( avand grija sa surgem apa in care a fiert de cateva ori).
Separat se curata si se caleste in ulei ceapa, la care se adauga ardeiul tocat, morcovul si telina date pe razatoarea mica.
Dupa ce s-au calit toate se adauga bulionul si fasolea fiarta.
Se toarna apa, se...
Se ia pestele si se curata ( de solzi, de intestine etc. dupa caz). Se spala si se taie in bucati potrivite.
Separat ceapa se curata si se taie pestisori. Morcovii se curata si se taie in 2 pe lung si apoi feliute.
Se pune ceapa la calit in ulei. Dupa ce s-a aurit se adauga morcovul taiat....
Se alege fasolea si se pune la fiert.
Se coc gogosarii si se curata.
Se pune uleiul intr-o cratita mai mare si se adauga ceapa data prin masina de tocat. Dupa ce s-a calit ceapa se adauga gogosarii dati prin masina.
Dupa ce s-au calit si gogosarii impreuna cu ceapa se adauga fasolea data...
Se coc vinetele si gogosarii si se curata. Vinetele se lasa la scurs apoi se toaca. Gogosarii se curata si ei si se dau prin masina de tocat, apoi si vinetele. Ceapa se curata si se da si ea prin masina de tocat.
Se pune uleiul in cratita, se pune ceapa la calit. Dupa ce s-a inmuiat ceapa se...
Cum se face coliva. Arpacasul se spala de 9 ori, in 9 ape, ca sa nu se lipesca si se pune la fiert cu 3 litri de apa.
Se fierbe cu capacul pus pe oala.
Cand a inflorit (adica e fiert bine) se da capacul jos si se adauga 1 lingurita rasa de sare si se lasa sa mai fiarba pana se evapora toata...
Se spala conopida si se desace in buchetele. Morcovii se curata si se taie rondele. Varza se curata de foile de la suprafata si se taie in clini.
Se face saramura din apa si sare ( o lingura de sare la un litru de apa).
Se aseaza intr-un borcan de 5 litri pe rand conopida morcovi si varza...
Se caramelizeaza cele 10-12 linguri de zahar cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite (cu diametru de circa 24 cm).
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Apoi se lasa...
Rosiile se spala si se curata. Se dau prin masina de rosii. Se amesteca cu celelalte ingrediente.
Toata compozitia se pune la fiert. Se fierbe cateva minute (circa 5 minute).
Se pune in sticle si se fierbe apoi in baie de aburi 30 de minute (din momentul fieberii).
Se spala rosiile si se curata. Se tai in bucati si se dau prin masina de tocat. Se adauga usturoiul si ardeii iuti curatati de seminte.
Se amesteca cu sare pana aceasta se topeste.
Se toarna in sticle si se fierbe in baie de abur.
Se separa albusurile de galbenusuri. Din 100 ml apa si zahar se face un sirop fierbinte. Albusurile cu sarea si zaharul vanilat se bat spuma tare.
Peste spuma se toarna siropul si se omogenizeaza pana devine lucioasa, apoi se incorporeaza galbenusurile amestecate bine, in prealabil, cu uleiul....