Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere

Postat de AlinaFizesan in Prajituri
1 Oct 2013 | 50168 vizualizari
Desert prajitura Albinuta sau  foi cu miere

Ceva dulce nu strica niciodata, nu? Deoarece este reteta pe care o pregatea mama mea in copilarie, o pregatesc si eu mereu cu mult drag si suflet! Dupa mult timp, anul acesta am avut ocazia sa ii pregatesc tatalui meu aceasta minunata prajitura. Nu a rezistat mai mult de o zi!

Ingrediente

Pentru foi

  • 150 g zahar
  • 40 g unt
  • 3-4 linguri de miere
  • 2 linguri lapte
  • 2 oua
  • o lingurita bicarbonat
  • 400-500 g faina 

Pentru crema

  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 g unt
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 lamaie (coaja si suc)
  • 70 g gris
  • gem de caise

Mod de preparare

Foi : Punem la bain-marie zaharul, untul taiat bucatele, mierea, laptele, ouale si bicarbonatul. Dupa ce untul se topeste si se formeaza o compozitie cremoasa, lasam la fiert 5 minute pana devine spumoasa, dupa care o luam de pe foc. Lasam sa se raceasca putin, (nu prea mult, pentru a putea manevra coca) dupa care adaugam faina, putin cate putin pana se formeaza coca dorita. Impartim aluatul in 4 bucati, pentru cele 4 foi. Daca se poate ar fi bine sa tinem aluatul intr-un loc caldut, sa-l putem manevra mai bine atunci cand il intindem. Pentru a intinde foile puteti folosi 2 bucati de folie de plastic, pentru a evita faina. Eu am picurat usor cu ulei pe tava, 2 picaturi, dupa care am intins foaia direct pe ea. Va sfatuiesc sa folositi o tava de marime medie, altfel va fi dificil sa intindeti foile. Daca aluatul este tinut la cald se va intinde usor, in caz contrar mierea va face dificila intinderea. Pentru a evita deformarea foilor de la bulele de aer, faceti mici gaurele cu o scobitoare sau o furculita pe suprafata foii. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C. Lasam 5 minute tava in cuptor (uitati-va mereu la ea, se rumeneste repede). Imediat ce am scos tava din cuptor taiem marginile si usor desprindem foaia. (puteti folosi un cutit daca este lipita de tava, dar folositi-l cu grija) Repetam procedura pentru celelalte 3 foi.

Crema : Punem 500 ml lapte pe foc. Dupa ce se incalzeste punem grisul si amestecam cu o lingura de lemn pentru a evita cocoloasele si pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Daca va este mai usor, faceti grisul asa cum obisnuiti sa-l faceti de obicei. Luam oala de pe foc si adaugam zaharul si amestecam bine. Dupa ce s-a racit putin adaugam zaharul vanilat, sucul si coaja de la lamaie. Lasati grisul la racit, dar amestecati din cand in cand pentru a nu se face crusta deasupra lui. 

Separat frecati untul. Va sfatuiesc sa il frecati cu o lingura de lemn si sa nu recurgeti la mixer, iese mult mai cremos si mai bun, desi implica mai mult efort. Dupa ce grisul s-a racit complet, punem cate o lingura in unt si amestecam pana ce grisul a fost incorporat in unt.

Asamblare: Pe o tava punem prima foaie cu fata in jos. Punem jumatate din crema de gris si nivelam. Asezam a doua foaie. Peste acesta punem gemul de caise pe care il intindem foarte bine (de preferabil gem fara bucati de fructe). Asezam a treia foaie peste care punem cealalta jumatate de crema. Deasupra cremei punem ultima foaie. Puneti o folie de plastic si o mica greutate deasupra prajiturii. (eu am pus un fund de lemn). Lasati la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Cand taiati prajitura va sfatuiesc sa o taiati fasii pe care le rasturnati pe o parte si apoi taiati bucatelele, altfel riscati sa puneti presiune pe foi si crema si sa nu se taie frumos. 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Negresa cu visine, ciocolata si crema de vanilie

Postat de reisnaor_2006

Negresa cu visine, ciocolata si crema de vanilie

             Am inceput cu crema de vanilie pe care am preparat-o intr-un vas in care am adaugat continutul plicului si laptele rece...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu crema de vanilie

Postat de sufletista

Desert prajitura cu crema de vanilie

Blat -mixam albusurile spuma cu un praf de sare,adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. Galbenusurile le frecam cu ulei ca la maioneza,adaugam faina,praful de copt,zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.10.2013, 00:00
Bun venit, Alina! Super prajiturica
la 02.10.2013, 00:00
la 02.10.2013, 02:45
Multumesc frumos!
la 02.10.2013, 07:04
la 02.10.2013, 09:15
Ce bine arata!
Bine ai venit!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking