Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere

Postat de AlinaFizesan in Prajituri
1 Oct 2013 | 50173 vizualizari
Desert prajitura Albinuta sau  foi cu miere

Ceva dulce nu strica niciodata, nu? Deoarece este reteta pe care o pregatea mama mea in copilarie, o pregatesc si eu mereu cu mult drag si suflet! Dupa mult timp, anul acesta am avut ocazia sa ii pregatesc tatalui meu aceasta minunata prajitura. Nu a rezistat mai mult de o zi!

Ingrediente

Pentru foi

  • 150 g zahar
  • 40 g unt
  • 3-4 linguri de miere
  • 2 linguri lapte
  • 2 oua
  • o lingurita bicarbonat
  • 400-500 g faina 

Pentru crema

  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 g unt
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 lamaie (coaja si suc)
  • 70 g gris
  • gem de caise

Mod de preparare

Foi : Punem la bain-marie zaharul, untul taiat bucatele, mierea, laptele, ouale si bicarbonatul. Dupa ce untul se topeste si se formeaza o compozitie cremoasa, lasam la fiert 5 minute pana devine spumoasa, dupa care o luam de pe foc. Lasam sa se raceasca putin, (nu prea mult, pentru a putea manevra coca) dupa care adaugam faina, putin cate putin pana se formeaza coca dorita. Impartim aluatul in 4 bucati, pentru cele 4 foi. Daca se poate ar fi bine sa tinem aluatul intr-un loc caldut, sa-l putem manevra mai bine atunci cand il intindem. Pentru a intinde foile puteti folosi 2 bucati de folie de plastic, pentru a evita faina. Eu am picurat usor cu ulei pe tava, 2 picaturi, dupa care am intins foaia direct pe ea. Va sfatuiesc sa folositi o tava de marime medie, altfel va fi dificil sa intindeti foile. Daca aluatul este tinut la cald se va intinde usor, in caz contrar mierea va face dificila intinderea. Pentru a evita deformarea foilor de la bulele de aer, faceti mici gaurele cu o scobitoare sau o furculita pe suprafata foii. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C. Lasam 5 minute tava in cuptor (uitati-va mereu la ea, se rumeneste repede). Imediat ce am scos tava din cuptor taiem marginile si usor desprindem foaia. (puteti folosi un cutit daca este lipita de tava, dar folositi-l cu grija) Repetam procedura pentru celelalte 3 foi.

Crema : Punem 500 ml lapte pe foc. Dupa ce se incalzeste punem grisul si amestecam cu o lingura de lemn pentru a evita cocoloasele si pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Daca va este mai usor, faceti grisul asa cum obisnuiti sa-l faceti de obicei. Luam oala de pe foc si adaugam zaharul si amestecam bine. Dupa ce s-a racit putin adaugam zaharul vanilat, sucul si coaja de la lamaie. Lasati grisul la racit, dar amestecati din cand in cand pentru a nu se face crusta deasupra lui. 

Separat frecati untul. Va sfatuiesc sa il frecati cu o lingura de lemn si sa nu recurgeti la mixer, iese mult mai cremos si mai bun, desi implica mai mult efort. Dupa ce grisul s-a racit complet, punem cate o lingura in unt si amestecam pana ce grisul a fost incorporat in unt.

Asamblare: Pe o tava punem prima foaie cu fata in jos. Punem jumatate din crema de gris si nivelam. Asezam a doua foaie. Peste acesta punem gemul de caise pe care il intindem foarte bine (de preferabil gem fara bucati de fructe). Asezam a treia foaie peste care punem cealalta jumatate de crema. Deasupra cremei punem ultima foaie. Puneti o folie de plastic si o mica greutate deasupra prajiturii. (eu am pus un fund de lemn). Lasati la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Cand taiati prajitura va sfatuiesc sa o taiati fasii pe care le rasturnati pe o parte si apoi taiati bucatelele, altfel riscati sa puneti presiune pe foi si crema si sa nu se taie frumos. 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura fina cu branza dulce, lime si lamaie

Postat de RuxyRux

Prajitura fina cu branza dulce, lime si lamaie

Untul se topeste si se lasa in vas. Ouale se mixeaza cu un praf de sare, apoi cu zahar si vanilie pana isi dubleaza volumul si devin extrem de cremoase( 10 minute). Branza se amesteca cu un...

Citeste continuarea

Desert rulada cu crema de capsuni, seminte de chia si fistic

Postat de Oana

Desert rulada cu crema de capsuni, seminte de chia si fistic

Pregatiti mai intai crema: amestecati cu un mixer galbenusurile cu zaharul si amidonul, apoi turnati laptele fierbinte si omogenizati cu telul, sa nu se formeze cocoloase. Puneti...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.10.2013, 00:00
Bun venit, Alina! Super prajiturica
la 02.10.2013, 00:00
la 02.10.2013, 02:45
Multumesc frumos!
la 02.10.2013, 07:04
la 02.10.2013, 09:15
Ce bine arata!
Bine ai venit!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking