Alivenci moldovenesti

Postat de Poliana in Aperitive / Garnituri
15 Dec 2012 | 12767 vizualizari
Alivenci moldovenesti

Daca sunteti din zona Moldovei, cu siguranta ati mancat asa ceva si o sa-mi da-ti dreptate cand zic ca este o mancare extrem de buna, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Daca nu sunteti de acolo, si nici n-ati incercat pana acum reteta asta, atunci e musai sa o faceti. Se face tare repede, poate fi consumata ca atare sau ca garnitura/aperitiv...pentru ca e delicioasa oricum! Reteta originala e un picut diferita, dar azi va arat varianta care imi place mie cel mai mult.

Ingrediente

  • 250-300 gr faina de malai
  • 1 l lapte
  • 1 lingurita sare
  • 600 gr branza de vaci
  • 200 ml smantana
  • 4 oua mari
  • 150 gr branza sarata de oi

Mod de preparare

Punem laptele pe foc impreuna cu sarea. In momentul in care da in clocot adaugam faina de malai in ploaie si amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Fierbem mamaliga aproximativ 10 minute, dupa care o lasam deoparte...pe cat posibil intr-un loc racoros. Eu am lasat-o afara, la aer curat si rece. In reteta originala scria 300 gr de faina, insa mie imi place mamaliga mai moale, asa ca am pus doar 250. Voi puneti dupa cum va este pe plac.

Separat, amestecam branza de vaci cu 100 de grame de branza sarata oi si smantana. Adaugam galbenusurile si amestecam bine, iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le lasam deoparte. Sare nu mai punem, pentru ca este sarata branza suficient.

Pregatim o tava 20/30 cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 190 de grade. 

Punem mamaliga peste branza si amestecam bine. La final adaugam usor si albusurile batute spuma si amestecam cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram cele 50 de grame ramase de branza sarata. Dam la cuptor si o lasam acolo pana se rumeneste frumos deasupra, cam 35-40 de minute. 

Alivencile se servesc calde, stropite cu smantana, dar la fel de bine merg si reci. Daca e sa ma intrebati pe mine, va voi spune clar ca-mi plac ambele variante, dar nimic nu se compara cu o mancare calda, proaspat scoasa din cuptor :P

Stiu ca exista si o varianta dulce a acestui preparat, dar eu nu am incercat-o si nici nu cred ca o s-o fac degraba, pentru ca imi place prea mult varianta asta ca s-o schimb.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Alivenci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert alivenci moldovenesti dulci

Postat de elucubratiiculinare

Desert alivenci moldovenesti dulci

Se pune la fiert laptele, când începe să dea în clocot, se adaugă mălaiul și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe. Se lasă aprox. 5 minute la foc mic, după care se...

Citeste continuarea

Alivenci moldovenesti

Postat de ralu_ca

Alivenci moldovenesti

Intr-un vas am sfaramitat branza cu furculita, adaugam ouale batute, untul topit, dar sa nu fie fierbinte si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Apoi am adaugat malaiul si faina. Compozitia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.12.2012, 23:35
vin sa pap!
la 15.12.2012, 23:35
ce bine arata!
la 15.12.2012, 23:39
vreau si eu
la 15.12.2012, 23:45
Ralu,asteapta-ma si pe mine
la 15.12.2012, 23:47
haide

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking