Aluat de foietaj cu osânză (hai)

Postat de diaconta in Dulciuri
31 Mar 2012 | 20947 vizualizari
Aluat de foietaj cu osânză (hai)

Reteta simplă dar cu un rezultat deosebit. Chiar dacă ne ferim de prea multe calorii, niciodata un aluat pregatit cu unt sau margarina nu va fi la fel ca cel cu osânză. Fiind un aluat fără zahar, se poate folosi pentru multe preparate. Eu am pregatit foaia pentru un tort cremşnit, câteva haioşe (nişte cornuleţe din aluat de foietaj cu hai sau untura,de unde si denumirea, o reţetă ungurească) şi câteva cornete, dar s-a dovedit ca aluatul nu este potrivit pentru asa ceva. Dar nu s-au risipit nici cornetele, am decorat tortul cu ele.

Ingrediente

Coca 1:

  • 400 gr faina
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri de otet
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 8 gr drojdie uscata
  • Apa minerala

Coca 2:

  • 460 gr osânză (untura)
  • 200 gr faina

Mod de preparare

Pentru Coca 1, se amesteca toate ingredientele si se framanta cu apa minerala. Trebuie sa rezulte un aluat destul de ferm.

Osânza o amestecam cu faina, pentru a face priza mai buna la coca 1. Impartim in trei parti egale.

Din prima coca intindem o foaie dreptunghiulara.

Din coca a doua facem un dreptunghi mai mic (dintr-una din cele 3 parti) si il asezam in mijlocul celeilalte foi. Inchidem foaia peste untura. Incepem  aducand partea de sus in jos, pana la mijloc. Apoi partea de jos in sus. Partea din stanga inspre dreapta, tot pana la mijloc si partea din dreapta inspre stanga.

Rotim apoi foaia cu 90 de grade, intindem putin cu sucitorul,si impaturim de la stanga inspre dreapta, apoi aducem partea dreapta inspre stanga, astfel incat sa acoperim cealalta margine impaturita.

Cred ca v-am zapacit, dar veti vedea mai bine din poze ce am vrut sa zic.

Asezam aluatul cu partea pliata in jos, acoperim cu o folie si lasam la frigider o jumatate de ora.

Dupa acest timp, scoatem, intindem foaia dupa ce am intors-o cu partea pliata in sus.

Punem iarasi un patratel de osânza la mijloc si repetam impaturirea ca si prima oara.

Mai lasam o ora la frigider si reluam procedeul. Lasam iarasi la frigider.

Eu am lasat pana a doua zi.

Trebuie precizat ca e un aluat foarte greu de intins, deoarece untura se intareste cat sta la frigider.

A doua zi, am taiat coca in doua parti pentru a o intinde mai usor. Se pot observa straturile de aluat si de untura,asta inseamna ca vom obtine  un foietaj bun.

Eu am intins o foaie, din care am decupat partial o forma rotunda pentru foaia de tort. Marginile le-am sfaramat pentru foaia de deasupra.

Punem la cuptor pentru 20 de minute, sau pana se rumeneste frumos. La inceput focul va fi mai mare pana cand incepe sa se desfaca foile, apoi reducem focul.

Din cealalta parte de aluat am facut cornete si haiose.

Este putin de munca, dar rezultatul zic ca este foarte reusit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de foietaj cu osânză (hai)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Rulada cu fineti

Postat de GeorgianaGrigorescu

Rulada cu fineti

Mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul apoi apa fierbinte mixand in continuare, Adaugam si faina amestecata cu praful de copt si la final...

Citeste continuarea

Desert fructe macerate in mirodenii si apa de trandafiri

Postat de Satisfyyourcravings

Desert fructe macerate in mirodenii si apa de trandafiri

Se adauga zaharul, impreuna cu 100 ml apa rece, apa de trandafiri, scortisoara, cardamomul usor zdrobit, hibiscus/ petale trandafir si nucsoara intr-o craticioara si se incalzesc usor pana cand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.03.2012, 23:19
am ajuns prima
la 31.03.2012, 23:21
bun
la 31.03.2012, 23:46
tare mult imi place
la 01.04.2012, 08:16
E destul de laborios, dar rezultatul e de exceptie!
la 01.04.2012, 08:23
Doar cine nu a facut niciodata nu stie in cate feluri se poate folosi acest aluat. Ai un pic de lucru cu el dar cand vezi ca aluatul tau se desprinde in mii de foi esti tare multumita. Bravo Dia

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking