Aluat de pizza clasic

Postat de Lia1 in Pizza
28 Aug 2013 | 26035 vizualizari
Aluat de pizza clasic

Am incercat diverse retete de pe mai multe site-uri si m-am oprit la acesta pe care il fac de vreo jumatate de an incoace. Este cel mai simplu si gustos aluat de pizza. Utilizati tava speciala pentru pizza, altfel nu garantez cel mai bun rezultat. Voi posta si o reteta de pizza simpla de casa.

Ingrediente

  • Faina alba calitate superioara-350 g (eu am folosit acum una 650)-cel mai bun rezultat am obtinut cu Baneasa
  • Sare-0.5 lingurite
  • Ulei de floarea soarelui-3 linguri (Se poate folosi si ulei de masline)
  • Drojdie uscata cf. instructiunilor de pe plic- (am folosit pt. prima oara acum drojdia Pakmaya 2 linguri-cum indica Lena-dar a fost multa)
  • Apa -225 ml
  • Zahar-1 lingurita

Mod de preparare

1.Intr-un vas gradat se masoara 225 ml de apa calduta.
Se adauga 1 lingurita rasa de zahar, drojdie conform instructiunilor de pe plic, se omogenizeaza si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma.

Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti acest pas.

2.Intr-un castron incapator se pun 350g de faina, se adauga sarea si uleiul.

3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa.
Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa omogenizati aluatul, recomand cu o lingura si dupa ce se mai leaga si cu mainile.
Aveti rabdare, va deveni un aluat de pizza nelipicios si usor de modelat.

4.Pe o masa presarata cu faina scoateti aluatul si il framantati 2-3 minute.
Eu n-am presarat faina si nu s-a lipit.
Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat.

5.Aluatul il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca - nu uitati sa-l acoperiti cu o folie, prosop sau capac.

6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati.

7.Formati 2 bile si le lasati 5-10 minute la odihnit.
Eu am copt una la pranz si una seara.
Bila de coca aflata in asteptare imediat ce am taiat-o am uns-o cu putin ulei de masline, am infoliat-o etans ca sa nu faca crusta si am pus-o la frigider.
Se comporta foarte bine. Eu bilele de lipii mici le congelez si le folosesc si peste o saptamana. Cu coca asta de pizza n-am verificat inca.

8.Pe masa presarata cu faina (neaparat de data asta) intindeti cu sucitorul cate un blat de pizza de marimea fundului tavii+1cm, din fiecare bila de aluat de pizza.
Eu le ung cu putin ulei inainte sa pun aluatul.

9.Foaia de aluat de pizza o rulati pe sucitor si o transferati in tava unsa cu ulei deruland-o si usor ridicati bordurile, nu mult, cam de 1 cm.
Daca e prea mica foaia fata de tava, presati usor cu degetele incepand din centru catre margini si va lua forma pe care o vreti.
Puteti unge mainile cu un pic de ulei (la mine n-a fost cazul, nu se lipea)

Imediat cum ati pus aluatul in tavi, mergeti mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lasate la crescut.

Sa va fie de ajutor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de pizza clasic" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pizza traditionala cu blat Alka Pizza Casei

Postat de Bucataras

Pizza traditionala cu blat Alka Pizza Casei

Pune ketchup pe blatul de pizza; Rade cascavalul si pune-l deasupra; Taie ardeii grasi cuburi; Taie ciupercile rondele subtiri; Taie ceapa inele; Adauga cele 2 culori de...

Citeste continuarea

Pizza desert cu blat Alka Pizza Casei

Postat de Bucataras

Pizza desert cu blat Alka Pizza Casei

Amesteca ricotta cu mascarpone. Unge blatul de pizza cu budinca de vanilie. Pune amestecul de ricotta cu mascarpone pe alocuri, pe blatul de pizza. Taie capsunele in 4 si pune-le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.08.2013, 10:52
la 28.08.2013, 10:55
eu fac reteta dintr- carte de bucate pe care o am si care imi iese mereu...400 gr. faina 200 ml apa 1 lingurita zahar 3 linguri ulei de masline si jumatate pachetel drojdie proaspata...apa o incalzesc un pic la microunde, pun drojdia faramitata, un praf de sare, uleiul zi zaharul si amestec energic...torn peste faina si framant bn...las la crescut 2 ore....isi dubleaza volumul si e un blat ffff bun
la 28.08.2013, 11:09
Cel mai bun si eu il fac la fel;x
la 28.08.2013, 11:09
pup dya

Nilgun, am copiat si reteta asta a ta, o s-o proportionez la 350g de faina pt tava mea de 28 cm ca sa fac doua, din 400 ies prea groase pt marimea mea de tava

Nilgun vreau sa stii ca eu am descoperit bucataras.ro si datorita tie pt ca dadusem cautare pe google dupa blat de tarta si mi-am salvat mai multe variante, cautam unul nisipos, al tau nu era dar nu stiu de ce m-am oprit acolo; a fost mult, am mai copt o tava de biscuiti din ce a ramas, a prins bine ; aaa si crema am facut-o ca in reteta ta, doar fructele le-am inlocuit si am pus si jelly; asta a fost prima mea tarta
la 28.08.2013, 11:09
baby

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking