Amandina

Postat de miha in Prajituri
11 Apr 2011 | 20586 vizualizari
Amandina

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 30 g cacao
  • 6 linguri faina
  • esenta de rom
  • 1 praf de copt
  • Pentru crema:
  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 2 galbenusuri
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 1 plic cappucino cu rom
  • ~100 ml apa
  • Pentru fondant:
  • 250 g zahar
  • 75 ml apa
  • 50 g miere
  • 150 g ciocolata menaj

Mod de preparare

Am mai facut de multe ori aceasta prajitura, e foarte usor de facut si nu necesita multa...piguleala. :)) De aceasta data am vrut neaparat sa incerc glazura propusa de Gabi. Voiam sa vad daca se face chiar atat de usor pe cat zice ea, caci mie mi se parea fooooarte greu.

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor.

Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 2.

Crema:

Se topeste untul partial, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste. Adaugam cacaoa, galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare, iar la sfarsit aromam dupa gust cu esenta de rom.

Sirop:

Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, se adauga praful de cappucino si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Fondant:

Apa si zaharul se pun la fiert. Se fierbe pana siropul capata consistenta. Se adauga mierea si se mai fierbe cateva minute. Intr-o ceasca punem putina apa rece si cu lingura picuram din siropul fierbinte. Daca siropul se imprastie mai trebuie fiert, daca picatura ramane ca o perluta in ceasca este gata. Transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece si cu o lingura de lemn amestecam in sirop pana se albeste, dupa care adaugam ciocolata rupta bucatele.

Data pe razatoarea cu ochiuri mari se va topi si omogeniza mai bine. As recomanda mai degraba sa folositi o ciocolata amaruie de calitate, cea de menaj pe care am folosit-o acum nu mi-a placut cum s-a comportat la topit.

Oprim 2 linguri de crema, ce le vom folosi la ornat, restul o punem intre cele 2 blaturi racite si insiropate. Dam putin la rece sa se intareasca crema, apoi cu un cutit bine ascutit o portionam, dupa dorinta.

Pe fiecare prajitura turnam cate o lingura de fondant, lasam putin sa se intareasca, apoi ornam cu moate de crema.


Daca ti-a placut reteta noastra "Amandina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (83)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de amandina-varianta Miha

Postat de Constelatialeu

Reteta de amandina-varianta Miha

Iata cum se prepara Reteta de amandina-varianta Miha Blat : Eu am ales sa coc 3 blaturi separat, din compozita obtinuta am impartit-o in 3 parti egale si am copt 3 foi in tava cu dimensiunea...

Citeste continuarea

Desert Amandina by Gaby

Postat de Constelatialeu

Desert Amandina by Gaby

Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare apoi se adauga cele 4 linguri de zahar si se mixeaza bine. Se pune la caramelizat cele 9 linguri de zahar, cand capata culoarea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2011, 23:12
daca tot sunt prima si=mi place de moooor praji asta vreau macar unaaaa
la 11.04.2011, 23:15
Cate vrei, ale tale sunt!
la 11.04.2011, 23:18
iar nu mi-au ramas nici firmiturile uoooof ce soarta mai am si eu
la 11.04.2011, 23:18
multumesc
la 11.04.2011, 23:19
dia....nu le-am mancat chiar pe toate ca-s duuuulci si nu pot

Vezi toate comentariile (83)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking