Amandine glazurate cu fondant

Postat de diana_k in Prajituri
11 Mai 2013 | 23502 vizualizari
Amandine glazurate cu fondant

Nu e prima data cand fac amandine, dar de data aceasta am hotarat sa le glazurez cu fondant exact ca cel din timpul copilariei, dulce, ce crapa usor cand musti din prajitura.....iammmiiii

Ingrediente

  • reteta este pentru o tava mare de 28/38 cm
  • Blat:
  • 8 oua,
  • 12 linguri zahar,
  • 8 linguri faina,
  • 1praf de copt,
  • 3 linguri cacaua
  • Crema:
  • 6 oua,
  • 6 linguri de zahar,
  • 10g gelatina,
  • 1 pachet de unt,
  • 100g ciocolata
  • Sirop de zahar ars:
  • 200g zahar,
  • 300ml apa,
  • 2 esente rom
  • Glazura de fondant:
  • 900 g zahar,
  • 450 ml apa,
  • 2 linguri miere de albine sau energizant,
  • 100g cacao

Mod de preparare

Incepem cu fondantul:
 Pentru inceput punem un vas la congelator.
Intr-o oala incapatoare se pune apa si se toarna zaharul in mijloc, se da pe foc avand grija ca atunci cand v-a incepe sa fiarba zaharul sa nu atinga pe peretii vasului.
Cand siropul s-a ingrosat suficient si bolboroseste la suprafata este semn ca siropul este gata.
Acum este obligatoriu sa-i facem o proba, se poate poceda asa:
1. pe o farfurioara se pune o picatura de sirop, daca ramane rotunda, nu se prelinge iar in cateva secunde se intareste inseamna ca siropul este gata.
2. se pune apa rece intr-un pahar si se lasa sa picure un strop de sirop, daca se dizolva si se duce la fund in nici un caz siropul nu este gata si mai trebuie sa fiarba.
In schimb daca stropul de sirop se transforma intr-o biluta atunci este gata.
Cacaoa se dizolvata intr-un pahar cu 2-3 linguri de apa rece si se adauga la sirop, se pune si mierea de albine.
Turnam repede siropul in vasul tinut la rece si incepem sa mixam. Compozitia se va raci rapid si se va intarii foarte tare atunci oprim mixarea si lasam fondantul deoparte.
Inainte de al folosi il punem pe baie de aburi si mixam bine pana se topeste si devine lichid si se poate folosi la glazurat prajitura. Daca totusi este prea gros si dens se pun 2-3 linguri cu apa.


Blat: Se separa albusurile de galbenusuri si se mixeaza bine cu zaharul. Se pun galbenusurile, apoi faina, cacaua si praful de copt. Se amesteca usor cu o paleta si se toarna compozitia in tava.
 Se coace la 180 grade C aproximativ 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Rece se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.

Crema: gelatina se pune la inmuiat in putina apa.
Oule se bat pe baie de aburi impreuna cu zaharul pana se ingrosa crema ca o smantana, se pune ciocolata taiata marunt si se amesteca bine pana se topeste. Se da crema deoparte si se topeste gelatina la foc mic fara sa se fiarba, se adauga putin cate putin in crema, amestend bine.
Crema astfel obtinuta se lasa la racit apoi se mixeaza cu untul.

Siropul:  Zaharul se pune intr-o craticioara la foc mic, se amesteca incontinu pana devine maroniu, apoi se toarna cu atentie mare pentru ca "bufneste"  apa. Se mai tine pe foc pana se dizolva tot caramelul. Se foloseste rece aromat cu esenta de rom

Asamblare:
Dupa ce blatul de prajitura a fost taiat, insiropat si umplut cu crema se taie marginile inestetice si se portioneaza in patrate cu latura de aproximativ de 5-6 cm.
Se toarna fondantul lichid si cald pe fiecare bucatica in parte. Se la racit si se decoreaza dupa plac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine glazurate cu fondant" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Retete similare

Desert placinta cu branza si agrise

Postat de Ksenya

Desert placinta cu branza si agrise

    Pregatim aluatul din toate ingredientele pentru blat, formam o coca elastica, o dam la frigider, pentru 30 minute.  Amestecam branza cu ouale, adaugam smantana,...

Citeste continuarea

Reteta de rulada de dovleac cu crema de ciocolata alba

Postat de S_I_D

Reteta de rulada de dovleac cu crema de ciocolata alba

Iata cum se prepara Reteta de rulada de dovleac cu crema de ciocolata alba Am inceput cu alunele pe care le-am prajit 3-4 minute intr-o tigaie dupa care le-am maruntit. Am batut albusurile...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.05.2013, 20:02
delicioasa
la 11.05.2013, 20:02
la 11.05.2013, 20:08
bune bune
la 11.05.2013, 20:15
Pot sa mananc doar fondantul?
la 11.05.2013, 20:23
sigur ca poti... dar stai bine cu glicemia?

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking