Amintiri din copilarie - Pacaliciul de "orez"

Postat de klausenburger in Mancare copii
18 Aug 2009 | 7874 vizualizari
Amintiri din copilarie - Pacaliciul de "orez"

Pic-poc! Pic-poc! Pic-poc! Poc! Pun pariu ca nu va suna cunoscuta mancarea asta. Pentru neinitiati in bucataria copiilor mofturosi, "pic-poc" e cus-cus cu legume, sotat. Pentru copii mofturosi (asa ca mine) la mancare, e "pacaliciul de orez" sau "orezul grasunic". Dupa ce-l fierbea, mama il aseza intr-o tigaie de fonta si il sota putin, iar maria-sa pacaliciul de indata ce incepea sa se simta ars indecent pe alocuri sarea in sus prin cratita. Un bob pic, altul poc spre hazul meu care urmaream scena ceva mai atrasa de ideea de a manca "mancare vie" decat "mancare care sta cuminte in blid si sta degeaba" (n.a. blid, farfurie). Ma rog, ma pacalea mama cu cate o bucatica de carne de pui bine maruntita si amestecata printre "saltareti", dar pacaliciul de orez a ramas in memoria mea ca unul dintre cele mai frumoase jocuri prin bucataria copilariei mele.

Ingrediente

  • 250 gr cus-cus
  • 100 gr carnat afumat, salam sau carne de pui fiarta
  • 2 ardei
  • 2 rosii
  • 2 castraveti
  • 2-3 catei de usturoi
  • 100 gr masline negre
  • 50 ml ulei
  • oregano, rozmarin, salvie

Mod de preparare

1. Fierbeti cus-cus-ul dupa indicatiile aflate pe ambalaj, apoi turnati peste el un pahar cu apa rece si mai lasati-l in apa 15-20 de minute sa se infoaie.

2. Taiati bucatele carnea, ardeii, rosiile oparite si curatate de pielita, castravetii si maslinele si adaugati in acestea cus-cus-ul scurs si limpezit.

3. Intr-o tigaie teflonata sau de fonta, puneti putin ulei puneti boabele de cus-cus, adaugati legumele si condimentele, cateii de usturoi putin zdrobiti cu latul unui cutit si sotati pret de cateva minute, pana cand ardeii si cus-cus-ul devin putin sticlosi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Amintiri din copilarie - Pacaliciul de "orez"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Branzoaice umplute cu mere

Postat de mirela0911

Branzoaice umplute cu mere

Aluat: Intr-un bol se cerne faina. Pe margine se pune sarea, iar in mjloc se face o gropita. Se pune 1 lgt zahar, drojdia zdrobita si se toarna 100 ml lapte cladut. Se lasa sa se activeze...

Citeste continuarea

Balmos cu salata de castraveti

Postat de mihaelar63

Balmos cu salata de castraveti

Jintuiala se pune la fiert, intr-o oala incapatoare. Sarati. Cand jintuiala incepe sa fiarba, se toarna in ploaie faina de malai si se amesteca cu ajutorul unui tel. Atentie -...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.08.2009, 09:23
minunat ! trebuie sa il incerc, la Cluj am invatat de cus cus...de la colegii de facultate...
tu erai ca si fetita mea, care nu vrea carne....decat pitulata prin mancarica....
merci frumos pentru povestea de dimineata
la 29.08.2009, 00:48
Alina, daca-l incerci, te asteptam cu reteta si pozele
la 01.10.2009, 00:15
Super tare! Am sa o fac si eu piciului meu negresit.
Am o retinere insa in legatura cu carnatul afumat si cu salamul pe care le-ai mentionat la ingrediente, dar o sa o fac bineinteles cu pui.
la 21.06.2021, 23:46

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking