1. Punem soia la inmuiat in apa clocotita vreo 20 minute.
2. Spalam orezul in cateva ape si il lasam deoparte.
3. Tocam varza la robot, o scoatem intr-un vas si o amestecam cu 1 lgt sare. O lasam deoparte.
4. Bagam in robot ceapa si morcovii si le punem intr-un vas mai mare. La fel procedam si cu soia dupa ce am stors excesul de apa (daca aveti granule de soia, nu mai e nevoie sa le tocati).
5. Punem in vasul mare si varza stoarsa, ardeiul copt tocat si restul ingredientelor. Amestecam bine.
6. Intindem frunza de sfecla/ de vita/ de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
7. Punem sarmalutele intr-un vas de lut, astfel incat sa nu exsite spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi o frunza si capacul deasupra si introducem in cuptorul preincalzit 1.30 - 2.30 min la 190°C.
8. Inainte cu 30 de minute de a le scoate din cuptor punem sosul peste ele. Verficati daca e fiarta compozitia. Dupa ce le scoatem din cuptor punem 1-2 lg de ulei.
Servim cu mamaliga fierbinte!
Pofta Buna!
ATENTIE!!!
Puneti sarmalutele doar pana la 3/4 din inaltimea vasului, pentru ca ele vor creste in timpul fierberii.