Ardei umpluti cu orez, carne tocata de vita, curmale si muguri de pin

Postat de Satisfyyourcravings in Vita
21 Iul 2018 | 1598 vizualizari
Ardei umpluti cu orez, carne tocata de vita, curmale si muguri de pin

Provocarea GastroArt Un lucru este sigur despre mine; imi plac provocarile. Un alt lucru sigur despre mine: nu-mi plac legumele umplute. De cand imi documentez voiajul culinar pe Bucataras.ro, adica de vreo 6 ani, am postat doar cateva retete de legume umplute, iar cele mai multe sunt cartofi :)). Dar incerc cu mare placere preparate cum n-am mai mancat, chiar si "banalii" ardei umpluti, daca au ceva inedit, altfel.  Am descoperit recent Provocarea GastroArt care incearca sa promoveze preparatele clasice romanesti si adaptarea acestora la vremurile moderne. Pentru mine, modern inseamna deschis la culturi noi, provocari noi si mai ales mancaruri noi. Asa inteleg eu cel mai bine si mai profund culturile pe care le intalnesc.  Asadar, pentru si datorita Provocarii GastroArt, am preparat acesti ardei umpluti cu influente persane si gatiti in tajine, care, datorita formei sale unice, elibereaza aburul treptat, mare parte din el introcandu-se spre baza, infuzand preparatul cu propriile arome si obtinand astfel ardei fragezi, in parte gatiti la aburi, in suc propriu, in parte copti cu gust domol de muguri de pin si infuzati cu dulceata curmalelor, rosiilor si ardeilor multicolori.  

Ingrediente

  • 8-10 ardei de marime potrivita
  • 150 grame carne tocata de vita
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei mari de usturoi
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1-2 rosii mari, coapte
  • 400 grame rosii in bulion
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare, piper
  • 15 grame patrunjel proaspat, tocat
  • 80 grame orez basmati
  • 3-5 curmale
  • 1 mana muguri de pin
  • ulei

Mod de preparare

Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. 

Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie la foc mediu si se soteaza ceapa pana devine aurie. Se adauga apoi carnea si se amesteca usor. Se adauga imediat usturoiul, oregano, rosiile proaspete si cele in bulion si pasta de rosii. Astfel carnea va ramane moale si suculenta. Se lasa cateva minute la fiert, pana scade sosul putin. La final, se adauga patrunjelul tocat, sare si piper. Amestecul trebuie sa fie usor sarat pentru ca si orezul va absorbi o parte din sare. Se lasa la racit. 

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. 

Intre timp, se taie partea superioara a ardeilor avand grija ca acestea sa ramana intregi. Se indeparteaza semintele si eventualele nervuri din cavitatile ardeilor.

Se toaca curmalele si se amesteca cu orezul si mugurii de pin, apoi cu sosul de carne racit si putin ulei. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, lasand 1 cm liber intre stratul de carne si capac. Se acopera cu capacele ardeilor cat mai etans. 

Se asaza in vasul de tajine (sau o oala cu fund dublu si capac) uns cu putin ulei, unul langa altul, lasand cat mai putin loc intre ei. Se stropesc cu cateva linguri de apa si se ung cu ulei. 

Se acopera cu capacul si se coc 45-50 de minute. Se servesc imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ardei umpluti cu orez, carne tocata de vita, curmale si muguri de pin" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Retete similare

Tocana spaniola din coada de taur (Rabo de toro)

Postat de mosuletulene

Tocana spaniola din coada de taur (Rabo de toro)

1. Tocati legumele (ceapa, morcovi, patrunjelul/telina, ardei ) in cuburi mai mari. 2. Tocati rosiile decojite tot cubulete 3. Tocati rondele usturoiul. 4. Dupa ce in prealabil ati...

Citeste continuarea

Gulas unguresc

Postat de CameliaComan

Gulas unguresc

Umplem o oala cu apa si o punem la fiert impreuna cu 2 foi de dafin. Intre timp, spalam carnea de vita si apoi o taiem in cubulete potrivite. Adaugam carnea, cand apa clocoteste si o lasam...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 21.07.2018, 17:33
Super reteta! Cred ca au iesit deliciosi!
la 21.07.2018, 18:20
Buni sunt ardeii umpluți cu carne de vită și orez...Rămâne să-mi dau seama cum sunt și cu celelalte ingrediente (curmale și muguri de pin) ...
la 21.07.2018, 19:22
la 21.07.2018, 19:30
Ce bine arată așa colorați! Vasul nu mai zic Îmi place mult, pentru mine poți fi și mai îndrăzneață cu ingredientele Mă duce cu gândul la Maroc...
la 21.07.2018, 20:19
Rodica, n-am pus indeajuns de multe curmale sau prea multi muguri de pin incat sa copleseasca gustul familiar de ardei umpluti, dar le dau o eleganta aparte si un gust desavarsit!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking