Baigli cu mac

Postat de Ela68 in Prajituri
8 Apr 2013 | 26308 vizualizari
Baigli cu mac

M-am trezit duminica dupa-amiaza visand la un cozonac. Orele fiind destul de inaintate, am renuntat la idee si m-am hotarat sa incerc acesti cozonacei ( pentru prima data ), convinsa fiind ca dureaza mai putin...m-am inselat, bineinteles. Feedback-ul a fost unul de exceptie, caci toti cei care l-au gustat au fost incantati. Iar fiica mea mi-a soptit la ureche :" M-ai dat gata cu prajitura asta" ! Si mie mi-a placut foarte mult la gust, insa data viitoare voi incerca sa macin macul, lucru ce vi-l recomand si voua. Se pot face si umpluti cu nuca in loc de mac, restul ingredientelor ramanand aceleasi.

Ingrediente

    Pentru maia :

  • 25 gr drojdie
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri faina

    Pentru aluat :

  • 550 gr faina
  • 250 gr unt ( sau margarina )
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr smantana ( am folosit Napolact )
  • 1 praf sare
  • 75 gr zahar
  • coaja rasa de lamaie (optional)

    Umplutura :

  • 200 gr mac
  • 75 ml lapte
  • 180 gr zahar
  • 2 albusuri +2 linguri de zahar (pentru bezea )

    Pentru uns :

  •  1 gabenus
  •  1 lingura de lapte

Mod de preparare

Preparam mai intai maiaua. Punem intr-un vas drojdia cu zaharul, amestecam pana ce aceasta se lichefiaza, apoi adaugam laptele caldut si faina. Compoziti trebuie sa aibe consistenta unei smantani groase. Daca e prea lichida, mai adaugam putina faina. Se acopera si se 10-15 minute la crescut.

Intr-un bol, punem faina impreuna cu praful de sare, cele doua linguri de zahar, maiaua si smantana si amestecam.

Urmeaza galbenusurile si untul moale ( la temperatura camerei ).

Framantam bine, ca la cozonac, pana obtinem un aluat omogen, nelipicios. Acoperim vasul cu un prosop si lasam la crescut pana ce acesta isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim umplutura. Se fierbe zaharul impreuna cu laptele pana ce acesta s-a dizolvat. Adaugati macul si mai lasati putin pe foc pana se ingroasa. Lasati la racit si adaugati bezeaua obtinuta din cele doua albusuri batute cu doua linguri de zahar. Aluatul deja crescut se imparte in patru. Presaram masa de lucru cu faina si  intindem  o foaie subtire, dreptunghiulara.  Distribuim uniform 1/4 din compozitia de mac, rulam si sigilam bine la capete.Procedati identic cu toate foile.  Am asezat cozonaceii  in folie de aluminiu unsa cu putin unt, astfel incat sa creasca pe verticala, sa nu se "intinda" in tava .Stiu ca nu e recomandat folosirea acestei folii, insa lucrez destul de rar cu ea. Deasupra se ung cu amestecul de ou si lapte. Se dau la cuptorul preincalzit, la foc mic astfel incat sa continue cresterea , apoi se tin la foc mediu pana cese rumenesc. La mine s-au crapat putin pentru ca am avut cam prea multa umplutura Asta din cauza albusurilor care au fost foarte mari. Se pot pastra bine cateva zile in folie de aluminiu sau inveliti in hartie si apoi in punga de plastic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli cu mac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Retete similare

Desert baigli cu nuca si mac

Postat de Prajituri_de_casa

Desert baigli cu nuca si mac

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa. Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura. Pentru...

Citeste continuarea

Baigli - Cozonac unguresc cu nuca si mac

Postat de Corina33

Baigli - Cozonac unguresc cu nuca si mac

Se amesteca faina cu un praf de sare, zaharul vanilat si cu drojdia, apoi se face o adancitura in mijloc unde se pun ouale si galbenusurile. In laptele caldut se dizolva zaharul si untul, apoi se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 09.04.2013, 00:03
Io prima, si il iau pe tot , imi place macul la maxim
la 09.04.2013, 00:27
Ahh, ce bine merge la cafea!
la 09.04.2013, 06:28
yammy
la 09.04.2013, 06:47
la 09.04.2013, 07:57
ah, cat imi place!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking