Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, peste ceapă și usturoi. Se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie și să scadă lichidul lăsat de roșii. Se adaugă pasta de tomate, se amestecă pentru omogenizare și se mai lasă tigaia încă două-trei minute la foc mic.
Păstăile se curăță, se aleg și se dau separat în clocot pentru 4-5 minute, după care se strecoară și se adaugă în oala în care rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală. După două-trei clocote, se adaugă și legumele călite și apoi borșul, strecurat.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se mai lasă borșul la fiert încă un clocot-două, se condimentează cu: sare, piper și cumbru, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc și după 10-15 minute, borșul poate fi servit, eventual cu mămăliguță și cu ardei iute, proaspăt, sau murat în oțet. Cine vrea, poate îmbunătăți borșul cu 1-2 linguri de smântână.