Bors de perisoare

Postat de RODIMUR in Ciorbe
20 Mai 2017 | 8568 vizualizari
Bors de perisoare

Borșul este, de fapt, o ciorbă, căreia i se adaugă, înainte de ultimul clocot...borș, de către cei care apreciază gustul acrișor și beneficiile lui. Eu umplu singură borș acasă, din huște (cuib de borș, deja acrit) târâțe de grâu, făină de porumb, făină de grâu, frunze, sau crenguțe de vișin și apă. Este foarte sănătos și deschide apetitul... Ingredientele sunt pentru o oală de 5 litri și din aproape 400 grame de carne mi-au ieșit peste 60 de perișoare mici. .

Ingrediente

  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 2 roșii
  • 4-5 cepe verzi (codițele)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • ulei pentru prăjit ceapa
  • sare
  • piper
  • pentru perișoare:
  • 350-400 grame carne (vită+porc)
  • 1 ou
  • 4 linguri de orez
  • 1 lingură de făină albă
  • bulbii de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • făină albă pentru format perișoarele
  • 1 litru borș
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert.

Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare.

Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se topesc și ele cu ceapa verde.

Se alege orezul, se spală și se scurge de apă.

Carnea se spală, se lasă să se scurgă de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin. Peste carnea tocată se pune un ou, orezul, ceapa (bulbii) tăiată mărunt, frunze de pătrunjel tăiate fin, o lingură de făină albă, sare și piper. Se amestecă bine ingredientele pentru perișoare și se uniformizează compoziția.

Se opresc legumele din fiert și se fac perișoarele. Se formează perișoare (biluțe mici de preferință) trecându-le prin făină și se lasă apoi în ciorba oprită din fiert. Când se modelează toate perișoarele, se reaprinde flacăra de la aragaz și se dă la foc iute. Se condimentează cu sare și piper, se adaugă ceapa, roșiile tăiate și uleiul în care s-au topit. Se verifică dacă perișoarele sunt aproape fierte. Înainte de ultimul clocot se adaugă 1 litru de borș (în funcție de cât este de acru, se poate pune mai puțin, sau mai mult, după gust), se mai dă un clocot, se adaugă verdețurile (mărar și pătrunjel) și se oprește focul. Se acoperă oala cu un capac și se lasă așa, să se odihnească, timp de un sfert de oră, după care poate fi servit.

Cine vrea, poate servi borșul de perișoare cu o lingură de smântână și cu un ardei iute (chiar murat în oțet, dacă nu este proaspăt). Deși mănânc și folosesc multă smântână în bucătărie, îmi place să simt gustul natural al acestui borș special, deci fără smântână.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de perisoare" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de perisoare

Postat de oanapl

Ciorba de perisoare

Tai afumătura felii și le pui la fiert în apă cu sare. Cureți și speli legumele: țelina, păstârnacul, morcovul, ardeiul, dovlecelul, roșia și ceapa. Dai morcovul pe...

Citeste continuarea

Bors de perisoare din salau la Multicooker Crock-Pot Express

Postat de simona72

Bors de perisoare din salau la Multicooker Crock-Pot Express

Carnea de peste se taie bucati si se trece prin masina de tocat carne sau printr-un robot de bucatarie. Peste pestele tocat adaugam cozile de ceapa tocate fin, patrunjelul tocat marunt, oul, sare...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.05.2017, 21:56
imi place
la 20.05.2017, 22:07
buna buna
la 20.05.2017, 22:11
Ce de verisoare-n farfurie, nu se cearta?
la 20.05.2017, 22:12
Mulțumesc, Ina! Chiar e foarte bun, mai ales că eu fac borșul în casă, nu folosesc borș magic...
la 20.05.2017, 22:13
Mulțumesc mult, Motănel!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking