Bors din mugur de vitel, cu cartofi

Postat de RODIMUR in Ciorbe
14 Aug 2018 | 4158 vizualizari
Bors din mugur de vitel, cu cartofi

Provocarea GastroArt Am fost întrebată de cineva care știe cât de mult țin la ciorbe/supe/borșuri cum de nu am înscris nici o rețetă în concurs. O fac acum, dar din spirit de competiție și nu cu gândul la câștig, mai ales că toată viața m-am condus, în tot ceea ce am întreprins, după un principiu contrar regulamentului acestui concurs. Decât să fac ceva nou ("altceva"), necunoscut și neverificat în raport cu gustul oamenilor, am preferat să fac "mai frumos", "mai bun", "mai bine"... Ceva care place sigur și nu nedumerește într-atât, încât reacția cea mai amabilă să fie: "Interesant!"... Așadar borșul de față este o propunere nouă pentru mine, din moment ce până acum, din mugur de vițel făceam mai ales supe. Totuși, dacă mă gândesc că atunci când am postat rețeta de supă de mugur de vițel, cu chimion, au fost persoane care nu mai auziseră de acest tip de carne, poate că este, în definitiv, ceva nou... În fapt, am preparat acest borș pentru că tocmai se terminase ieri ciorbița și pentru că soțului îi place mult gustul acrișor al borșului pe care-l prepar în casă, după rețeta:  https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș din mugur de vițel, cu cartofi.

Ingrediente

  • 1,200 kg mugur de vițel
  • 6 cartofi roz
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 roșie mare
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • 1 litru de borș preparat în casă
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Carnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală, când este cazul, apă fierbinte.

Între timp se curăță și se spală legumele.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.

Ceapa se taie mărunt și se călește ușor, până ce se înmoaie și devine transparentă.

Se mărunțesc morcovii, pătrunjeii și țelina și se călesc în tigaie peste ceapă, la foc mic, ca să se pătrundă și să se înmoaie.

Roșia se taie cubulețe și se călește, de asemenea, cu celelalte legume, la foc mic.

Când carnea a fiert, se strecoară supa, se alege carnea de oase și zgârciuri, după care se porționează.

Se pune la fiert supa strecurată cu bucățile de carne și cu cartofii tăiați cubulețe.

După două-trei clocote se adaugă în oală legumele călite și se mai lasă pe foc, până ce cartofii sunt aproape fierți. Atunci se adaugă și borșul, se condimentează cu sare și piper, se mai lasă la fiert încă un clocot-două, după care se presară pătrunjel tocat și se oprește focul de la aragaz.

Se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute "de odihnă", borșul poate fi servit. Se poate servi cu ardei iuți (murați, sau proaspeți) și cu smântână, după dorință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors din mugur de vitel, cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de peste

Postat de MotanLaOale

Ciorba de peste

Capetele de peste se curata de branhii si se spala bine. Legumele se curata, se spala si se taie rondele sau patratele. Intr-o oala se pune uleiul si se caleste ceapa, ardeii si legumele 2-3...

Citeste continuarea

Ciorba de legume cu perisoare

Postat de andaoana

Ciorba de legume cu perisoare

Legumele le spalam si curatam bine. Morcovii, patrunjelul si telina le taiem in cubulete sau rondele (in functie de preferinta). Ceapa o taiem cat mai marunt. Cartofii taiati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.08.2018, 21:53
Bun borsul!
la 14.08.2018, 21:56
Mulțumesc frumos, Madi! Chiar are un gust excepțional (și la borșuri mă cam pricep, deci nu e laudă de sine... )
la 14.08.2018, 21:56
la 14.08.2018, 22:09
Preferatele mele! Foarte rar trece o zi cand nu manac ciorba, bors sau supa...
la 14.08.2018, 22:25
Madi, exact așa facem și noi! Iar soțul, dacă nu este într-o zi ciorbă/supă/borș e ca și cum nu ar avea nimic de mâncare...

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking