Branza de capra afumata

Postat de ladydi in Aperitive / Garnituri
13 Ian 2017 | 6158 vizualizari
Branza de capra afumata

Alta reteta care asteapta de foarte mult timp sa fie postata. :) Anul trecut, am invatat si eu ca pot avea branza de la capritele mele si iarna, foarte simplu, tinand branza in saramura. Si, daca tot avem afumatoare, ne-am jucat si de-a afumatul branzei. Ce sa va zic, este un deliciu. Pozele sunt facute in mai multe etape, unele din ele cand era cald si frumos afaraaa...si toate cand eram acasica la noi. Vreau primavara. Pana vine primavara, va spun cum facem noi branza. :)

Ingrediente

  • 8 l lapte de capra
  • 0,9 ml cheag cu pepsina
  • galeti
  • strecuratori
  • tifon
  • afumatoare

Mod de preparare

As putea sa va spun sa incepeti cu inceputul, adica sa mulgeti capra/caprele, dar va iert :P.

Intr-o galeata de 10 l, punem laptele si peste lapte cheagul ( din 8 l mie imi iese 1,2 -1,3 kg de branza). Eu fac branza cu laptele de la frigider, mai ales vara. Cand este mai racoare afara, tin laptele la temperatura camerei 1-2 ore, inainte sa pun de branza. Galeata cu lapte si cheag o scoatem la soare sau o punem intr-un loc caldut. Dupa circa 2 ore, verificam daca s-a separat branza de zer, daca s-a separat, amestecam cu o lingura de lemn si mai lasam 15-20 de minute la caldura. Punem branzica formata intr-o strecuratoare si lasam cateva minute sa se scurga, amestecand cu o lingura de lemn. Intre timp, punem un tifon in forma in care facem branza ( eu am diverse strecuratori si cutii in care a facut Costi gauri, pentru a se scurge zerul), punem branza in tifon, presam cu o greutate si lasam la scurs. Timpul in care lasam la scurs branza, este in functie de cat de moale/tare dorim sa fie branzica (daca vrem sa fie moale o lasam  30 - 40 de minute). Scoatem branza din tifon, o punem intr-o cutie, presaram sare grunjoasa si o lasam la frigider cateva ore sa isi traga sarea. Apoi, servim neaparat cu rosii, ceapa si paine de casa :P. Urmatoarea etapa este maturarea sau conservarea pentru iarna. Facem o saramura din apa si sare grunjoasa. Saramura este cat trebuie de sarata, daca un ou proaspat pus in ea pluteste la suprafata. Dam solutia in cateva clocote si o lasam sa se raceasca bine. Punem branza in galeata si turnam saramura de sare rece. Eu am pus cateva bucati de branza la saramura, la mijlocul lui septembrie si mai avem si acum vreo 2 bucati. S-au pastrat foarte bine. Ultimul pas afumarea. Scoatem o bucata de branza de la saramura, o tinem in apa rece, la desarat circa o ora, apoi o punem intr-o soseta de dama din nylon, o legam cu o sfoara si o punem la afumat pentru cateva ore. Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza de capra afumata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Amestecate, ca la tara, branzeturi si altele

Postat de Constelatialeu

Amestecate, ca la tara, branzeturi si altele

Mai intai radem pe razatoarea mare branzeturile, separat taiem afumatura. Luam un castron incapator, punem branzeturile razuite, adaugam smantana si ouale si omogenizam amestecul, apoi...

Citeste continuarea

Flan cu ciuperci si pui

Postat de Lia1

Flan cu ciuperci si pui

Intr-o tigaie (fara adaos de grasime) prajiti sunculita la foc mic pana devine crocanta. Scoateti-o pe servetele de bucatarie sa se scurga excesul de grasime. Caliti ceapa taiata julienne...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.01.2017, 20:28
Branza de vacuta nu faci?
la 13.01.2017, 20:29
buna buna
la 13.01.2017, 20:30
Foarte bună
la 13.01.2017, 20:31
Fursecut, ba da, pentru ca mi-a fost dor sa fac branza am luat lapte de vaca de la targ si am facut
la 13.01.2017, 20:31
bun

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking