Brioşe cu merişoare uscate şi dulceaţă de măceşe

Postat de diaconta in Mancaruri de post
28 Mar 2012 | 4857 vizualizari
Brioşe  cu merişoare uscate şi dulceaţă de măceşe

Adică un dulce buuuuuuuun pentru o zi de post,sau orice altă zi.Pozele nu sunt prea reuşite,sper ca veţi fi indulgenţi de data aceasta.

Ingrediente

  • 400 gr faina
  • 50 ml ulei
  • o lingurita sare
  • o lingura zahar
  • 10 gr drojdie proaspata+o lingurita zahar
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie
  • dulceata de macese
  • merisoare uscate
  • stafide
  • rom
  • apa calduta
  • zeama de la o lamaie+zahar pudra pentru glazura

Mod de preparare

Drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar,o lingurita de faina si putina apa calduta.Se lasa la dospit.

Faina cernuta cu sarea se pun intr-un bol.Se face o adancitura in mijloc,in care se pune drojdia dospita,aromele si putin ulei.

Framantam un aluat adaugand pe rand apa calduta si uleiul ramas.Trebuie sa obtinem un aluat ferm ,nelipicios dar nu foarte tare.

Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospity pana cand isi dubleaza volumul.

Pentru ca nu era foarte cald in casa,eu am incalzit putin cuptorul aragazului,am oprit focul si am pus vasul inauntru.

Stafidele si merisoarele le punem la inmuiat cu putin rom.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,intindem o foaie dreptunghiulara,cam de un centimetru grosime,ungem foaia cu dulceata de macese si presaram stafidele si merisoarele dupa ce le-am scurs de rom.

Rulam foaia,apoi taiem bucati cam de 4-5 cm.Mie mi-au iesit chiar 12 bucati,exact cate forme are tava de briose.

Cu o foarfeca facem niste crestaturi pe partea care va ramane deasupra,sa creem aspectul de “floare”.In tava de briose,punem hartii pentru muffins(eu am pus si forme de silicon),ungem briosele cu putin ulei in exterior( altfel se vor lipi de hartie)le mai lasam sa creasca in tava aproximativ 30 de minute, apoi le punem in cuptorul preincalzit pentru 40-45 de minute,in functie de cuptor.

Din zahar pudra si zeama de lamaie preparam o glazura si punem peste ele cand le-am scos din cuptor.

Au fost foarte pufoase in interior si cu o crusta usor crocanta la exterior,delicioase langa o cana de ceai intr-o zi de post,sau o cana de laptic ori cafea.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Brioşe cu merişoare uscate şi dulceaţă de măceşe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (50)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Fursecuri cu nuca si gem de prune - de post

Postat de deyutzky

Fursecuri cu nuca si gem de prune - de post

Intr-un bol, amestecam toate ingredientele, in afara de gem si zahar pudra. Framantam un aluat care nu se lipeste de maini.  Pe masa de lucru infainata, intindem aluatul intr-o foaie nu...

Citeste continuarea

Mancare de ardei umpluti cu orez si ciuperci

Postat de Pungasa_Rogue

Mancare de ardei umpluti cu orez si ciuperci

Orezul se spala in 2-3 ape si se pune intr-un tuci cu uleiul si putina sare. Cepele se curata de foi, iar morcovul de coaja. Se spala, apoi se toaca marunt la robotul de bucatarie si se pun...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.03.2012, 22:30
prima servita
la 28.03.2012, 22:40
vreau pentru dimineata,doua
la 28.03.2012, 22:48
Dia te-ai molipsit si pui bunaciuni?
la 28.03.2012, 22:49
Bine Mena,am notat comanda
si astea's bonus
trebuie sa ma obisnuiesc cu comenzile daca zice Dorin sa ma duc la pensiunea lui la Sibiu sa dau proba de lucru ca tot zicea cineva sa ma reprofilez
ce-mi place ca la retete asemanatoare e ciorba Ancutei cu prune uscate
la 28.03.2012, 22:50
Vladimir, da' de unde,eu mai pun doar asa cate una sa nu ma fac chiar de rusine daca-i site culinar

Vezi toate comentariile (50)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking