Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”

Postat de Mihaela11_jo in Cafea
30 Aug 2011 | 12722 vizualizari
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”

Astazi a inceput in lumea musulmana sarbatoarea "Eid al Fitr" care marcheaza sfarsitul lunii de post Ramadan. Bucataraselor din lumea musulmana le doresc "Eid Mubarak!" Cafeaua araba cu cardamom este servita in ocazii speciale: sarbatori,vizite speciale, nunti, graduari,inmormantari. Este o cafea de “bine ati venit”-“ ahlan wa sahlan” care se serveste la inceputul vizitei. Spre deosebire , cafeaua dulce sau cafeaua de”la revedere” –“ ma’e salameh” se serveste la incheierea vizitei. Daca cineva te serveste la inceputul vizitei cu cafea dulce inseamna ca nu esti binevenit. Obiceiul bautului de cafea a inceput in Orientul Mijlociu si ramane o traditie locala; cafenelele sunt inca foarte populare in tarile arabe.Barbatii ( dar mai nou si tineretul) se intalnesc la cafenea pentru a bea cafea si a discuta politica, dar si pentru jocuri de carti si table,pentru a asculta muzica traditional si a fuma narghilea. Mai mult, obiceiul de a bea cafea si a fuma narghilea s-a extins in majoritatea capitalelor europene. Orasenii o numesc “ahwa” si populatia rurala “gahwa” sau “kahwa”. Exista 4 feluri de cafea araba( in caz ca vreti sa comandati la cafenea): “awha sada”: cafea amara (cu cardamom) “ahwa ariha”: cafea indulcita usor “ahwa mazboot”: cafea indulcita mediu “ahwaziyada”: cafea foarte dulce Zaharul se adauga la cafea in mod characteristic in timpul prepararii.

Ingrediente

  • 3 pahare de apa  
  • 3/4cana de cafea macinata grosier  
  • 1/4cana cardamom macinat mai grosier  
  • 1/4lingurita de şofran(optional)

Mod de preparare

Cafeaua pentru “ahwa sada” se poate cumpara la magazinele speciale pentru vanzarea cafelei sau se prepara acasa de catre gospodine. Se cumpara de preferinta cafea verde iemeneza, se prajeste in cuptor, apoi se macina mai grosier.

Preparare

Se pune apa la fiert intr-un vas metalic si cand fierbe se adauga cafeaua si cardamomul; se fierbe la foc mic cca 30 de minute pentru a devenii concentrata. Se pastreaza in termosuri  speciale si ornate in functie de ocazie pentru a ramane fierbinte.

Se ia de pe foc, in termos  se pune o lingura de cardamom macinat si se toarna cafeaua. Se serveste foarte fierbinte in canuţe speciale( fara toarta) pentru”ahwa sada”. Canuţa se umple pe jumatate; daca nu mai doresti clatini canuţa; altfel ti se mai toarna inca o data.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (60)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cafea rece cu Gheata To Go

Postat de Adi_Caradeanu

Cafea rece cu Gheata To Go

Adaugati ingredientele fara Gheata in blenderul Blend Activ puneti capacul cu lame  puneti ingredientele in bleder si mixati 30 - 45 secunde Scoateti capacul cu...

Citeste continuarea

Caffe latte cu crema de cocos si ciocolata

Postat de Oana

Caffe latte cu crema de cocos si ciocolata

Pune sirop de ciocolata pe marginile paharului si la baza. Adauga doua linguri crema de cocos. Pune lapte in recipientul special. Pune o monodoza de cafea de 45 mm in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.08.2011, 20:36
vreau si eu
la 30.08.2011, 20:48
Gabytza
la 30.08.2011, 21:02
ador prezentarile tale mult de tot
la 30.08.2011, 21:15
deci asa se face,precis e aromata tare ei eu ador introducerile tale,tu ar trebui sa scoti o carte de bucate arabesti,asa de bine ne prezinti totul pas cu pas si ne prezinti cultura cum n-o face nimeni
la 30.08.2011, 21:59
ce prezentare bravo

Vezi toate comentariile (60)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking