Caise făcute gem a la Panacris

Postat de panacris in Dulceata / Gem
9 Iul 2013 | 4873 vizualizari
Caise făcute gem a la Panacris

Gemul preferat al Zmeilor din dotare;)

Ingrediente

  • caise coapte cca. 5000 g,
  • zahăr tos 2500 g,
  • sâmburi de caise,
  • zeama de la 2 lămâi.

Mod de preparare

Caisele se spală, se desfac în două și se scot sâmburii. Într-un vas încăpător se pun fructele, se presară zahărul peste ele, zeama de lămâie, apoi se rotește vasul ușor, cât să se împreune fructele cu aromele și se lasă cca. 3 ore la odihnă. Apoi compoziția obținută, se pune la foc molcom, cca. 2 ore. Atenție nu se amestecă cu lingura, doar se rotește vasul din când în când.

Între timp de sparg sâmburii caiselor, cu ajutorul unei menghine de bucătărie. Se pune apă la fiert într-un ibric, când clocotește se adaugă miezul caiselor, se lasă să deau clocot scurt, apoi se strecoară sub jet de apă rece și se decojesc.

După ce gemul trece testul ( adică se scurge puțin gem în puțină apă rece, dacă rămâne compact, gemul e gata!) se adaugă  sâmburii de caise, se mai lasă să dea un clocot și se oprește focul.

Gemul obținut se pune în borcane sterilizate, se închid ermetic, apoi se lasă la dunst cald, cu fundul în sus, până a doua zi. Se depozitează în cămară și se consumă cânde se dorește, imediat sau în zilele gerose de iarnă! ;)

Spor la treabă!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Caise făcute gem a la Panacris" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Gem de capsuni

Postat de CameliaComan

Gem de capsuni

Rupem coditele la capsuni, apoi le spalam foarte bine.  Intr-o oala mare, punem un strat de capsuni si un strat de zahar. Procedam astfel pana terminam toata cantitatea de zahar si de...

Citeste continuarea

Dulceata de afine

Postat de MotanLaOale

Dulceata de afine

Afinele se curata de impuritati (la mine nu a fost cazul) si se spala. Se pun intr-o cratita cu zaharul si se lasa de pe o zi pe alta in frigider. Eu le-am pus direct la fiert ca oricum nu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.07.2013, 21:11
E si al meu preferat! Mai devreme asta am facut si eu partial , le-am spalat taiat si le-am pus cu zahar la frigi pana maine cand vin de la lucru. Cu samburi nu am auzit niciodata, de ce ii pui
la 09.07.2013, 21:13
Timea, gemul are o super aromă cu sâmburii de caise, plus că e altceva
la 09.07.2013, 21:14
Ce-mi place ca voi ati pus si samburii! Si eu am avut intentia, dar am spart cativa si cand am vazut cum sar cojile in toate directiile am abandonat
la 09.07.2013, 21:14
aha eu i-am aruncat
la 09.07.2013, 21:14
delicios!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking