Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama

Postat de ionix in Mezel de casa
4 Ian 2011 | 18633 vizualizari
Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama

mama a luat reţeta de a o vecină din Ardeal.... sper să fie ardelenească reţeta, asta pentru a nu induce în eroare lumea :D:D...interzis doamnelor :D bombă calorică :D:D eu doar am tocat organele şi am fiert orezul... mama a făcut restul...

Ingrediente

  • organele de la un porc (ficatul, plămânii, rinichii)
  • maţe pentru caltaboş
  • 500 g carna de porc mai grăsuţă
  • untura care a ieşit din jumări
  • o ceşcuţă cu orez
  • o lingură cu boia dulce
  • 3 cepe
  • sare, piper 
  • puţin cimbru

Mod de preparare

Organele se spală bine în câteva ape reci pentru a scoate tot sângele. Rinichii se taie în două şi iei toate pieliţele de pe el, albul ăla se curăţă.

După aia punem organele la fiert şi se dau la răcit după ce au fiert bine.

Între timp tăiem carnea de porc cu buleţe şi o facem jumări. Untura lăsată de jumări se va folosi la compoziţie. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte în untură.

Ceapa şi jumările se dau şi ele la răcit.

Orezul se fierbe cu două ceşcuţe de apă şi puţină sare, până orezul absoarbe apa, iar după aia dăm orezul la răcit.

Organele răcite se taie cubuleţe.

Amestecăm organele cu orezul, jumările, untura şi ceapa călită.

Punem sare, piper, boia şi cimbru. Toate condimentele se pun după gust.

Maţele se spală foarte bine şi apoi le umplem cu amestecul de caltaboş. Maţele le coasem pe unde mai sunt rupte şi la capete.

Se pune apă la fiert cu puţină sare, suficient de multă cât să stea tot caltaboşul în ea. Când apa clocoteşte bine, adăugăm încet caltaboşul şi-l fierbem. Caltaboşii se fierb unul câte unul. Când caltaboşul se umflă puţin se înţeapă uşor cu o scobitoare, pentru a ieşi grăsimea din el şi să nu crape(se înţeapă de câte ori se umflă).

Se lasă la fiert la foc mic până când fierbe bine, vreo 45 de minute. Se scoate uşor din apă.

Se serveşte atât cald cât şi rece.

 Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Lebar de casa

Postat de MotanLaOale

Lebar de casa

Matele se curata de grasime, se spala bine si se pun in apa rece cu otet. Ficatul se tine in apa rece sa iasa sangele, pana se albeste. Ficatul se taie in bucati mai mici si se fierbe 15-20...

Citeste continuarea

Jumari banatene cu mere si lapte

Postat de mihaelar63

Jumari banatene cu mere si lapte

Slanina proaspata de porc se spala si se taie in bucati de marimea unei cutii de chibrituri. Puteti sa feliati slanina in bucati mai mari cum sunteti obisnuiti. Mie imi plac jumarile...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.01.2011, 13:37
ooo jumari
la 04.01.2011, 13:39
Ligia... mersic pt furci...
la 04.01.2011, 13:46
sunt buni buni
la 04.01.2011, 13:47
Vladimir... mulţumesc frumos!
la 04.01.2011, 13:52
buun

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking