Cas la borcan

Postat de gaby_d in Conserve
15 Iun 2012 | 28218 vizualizari
Cas la borcan

Locuind intr-o zona de munte, la sat, ma pot bucura de multe produse BIO (cum le spune mai recent, ca noi le zicem simplu, de casa :P ) cum ar fi o gramada de branzeturi (cas, urda, branza dulce de vaci, cascaval) , lapte, oua sau carne. Azi va zic doar cum pastrez eu casul, aceasta branza delicioasa preparata din lapte de oaie si de vaca. Am incercat mai multe variante - congelat, topit, doar framantant, dar aceasta la care ma opresc mi se pare perfecta. Nici macar nu pun borcanele la loc rece si tot nu am vazut niciodata niciun puf de mucegai cand am desfacut un borcan.

Ingrediente

  • 10 kg cas bine dospit
  • 11 linguri sare grunjoasa

Mod de preparare

Am avut un cas de 10 kg foarte bine dospit! Nu trebuie sa curga zer cand il strangeti in mana. I-am curatat cu grija coaja, cu un cutit mic si subtire, l-am taiat in 4, apoi in felii, le-am pus intr-un lighean mare si am pus deasupra 11 linguri sare grunjoasa (o lingura la kilogramul de cas plus una in plus, asa, de la mine ) Am lasat o ora  sa se inmoaie usor branza si sa se topeasca putin sarea. Am framantat totul cu mana, grosier,  sfaramitand bucatile mari de cas pana am obtinut un amestec omogen.

Am pregatit borcane de 800 gr, le-am spalat, le-am sterilizat si le-am umplut cu branza (cu mana) lasand usoare goluri pe ici colo, goluri in care se va instala grasimea ce iese din cas la fierberea in bain marine - nu o presati exagerat de tare dar nici nu va zgarciti, pricepeti voi.

Am pregatit o cratita mare , am pus pe fundul ei un prosop , apa pana la jumatatea inaltimii vasului (nu este necesara mai multa , se va ridica nivelul cand punem borcanele, ajungand pana la gura borcanului; va orientati catre un vas care sa  permita acest lucru, nu puneti in oala mare, inalta) , am infiletat bine borcanele si le-am pus in cratita, punand vasul la foc.

Lasam sa fiarba la foc mediu doar pana cand zarim grasimea galbuie, lasata de cas, ocupand locurile goale lasate cand am pus branzica in borcan. Cred ca undeva la 35 - 40 minute. Nu trebuie lasat mai mult, pentru ca se topeste toata branza in borcan. Nimic de zis , e buna si asa, iese ca un cascaval, insa pentru ce o vreau eu nu am nevoie de acea consistenta. Am oprit focul, am lasat sa se raceasca , am scos borcanele si le-am depozitat la loc intunecat si rece.

La ce folosesc eu branza asta? Fie alaturi de mamaliguta si lapte acru, fie la tochitura dobrogeana, la placinte - amestecata cu branza dulce de vaca, branzoaice, tarte,  poale-n brau....etc

Daca ti-a placut reteta noastra "Cas la borcan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv mamaliga cu branzeturi si oua fierte, la cuptor

Postat de rocsi_1612

Aperitiv mamaliga cu branzeturi si oua fierte, la cuptor

Cascavalul si branza cheddar le dam pe razatoarea mare, le amestecam. Ouale fierte si reci, le taiem felii. Intr-un ceaunel, punem apa cu putina sare si o lingura de malai. Le punem pe foc...

Citeste continuarea

Spaghete cu bacon si sos bolognese

Postat de momo121

Spaghete cu bacon si sos bolognese

Pastele le fierbem in apa cu sare 8-10 minute din momentul cand a inceput sa fiarba apa. Intr-o tigaie calim ceapa si ardeiul taiate marunt, adaugam baconul si prajim cateva minute, amestecand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.06.2012, 10:08
la 15.06.2012, 10:11
Gaby eu nu vreau...dar as putea sa ii trimit la sora-mea vreo 2 borcane ca nu se supara
la 15.06.2012, 10:13
buna rau
la 15.06.2012, 10:17
Iar pe buturuga,dar a aparut si un fund mai "fancy" ca sa-si aleaga fiecare dupa plac.))
cred ca azi mi-o iau
preafericito,la noi la piata nu gasim decat branza precum iasca,au ei grija sa nu ramana nici urma de grasime in ea cand o aduc la piata
la 15.06.2012, 10:17
Timea, pai daca vrei, cumpara , framanta si fa si tu, ca doar nu i-oi trimite io
))))

motanel, na si tie unu' (ca-i de la bucataras.ro, nu-i de la mine )) )

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking