Chiftele de linte verde

Postat de nilgun in Mancaruri de post
21 Sep 2013 | 8626 vizualizari
Chiftele de linte verde

- reteta de pe "imi place sa gatesc" Lintea este un aliment bogat in antioxidanti, minerale si acid folic.Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii. La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal. Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar. Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment. Susa" Sanovita

Ingrediente

  • 500 gr.linte verde
  • 2 catei se usturoi
  • 2 linguri de sos de soia
  • 5 linguri pesmet
  • 1 lingura menta uscata
  • 1 lingura curry
  • 1
  • 1/2lingura sare
  • susan
  • ulei de masline

Mod de preparare

Lintea se lasa in apa aproximativ 2 ore, dupa care se pune la fiert. Dupa ce lintea e fiarta bine, o mutam intr-un vas in care sa putem lucra cu blenderul si fara apa in care a fiert.

Se pun cateii de usturoi tocati marunt.  Se adauga sarea, sosul de soia, pesmetul, menta si curry si se blenduieste bine. Lasam apoi la racit ca sa putem forma bilute. Formam bilute cu mana, un vas yena il stropim cu ulei, si punem in el mingiute de linte pe care le dam prin susan. Repetam operatiunea pana ce terminam pasta de linte. Stropim cu un pic de ulei de masline si deasupra piftelutelor si introducem in cuptorul incins pentru aproximativ 40 de minute.

Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca. Sunt mai bune a doua zi dupa ce se racesc mai mult, ma ales daca gatiti la ore tarzii ca mine. 

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele de linte verde" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chiftele cu linte verde

Postat de ancutsa

Chiftele cu linte verde

Lași lintea verde la înmuiat peste noapte. A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece. Lintea se va decoji ușor și cojițele vor pluti. Le frămânți cu mâna,...

Citeste continuarea

Chifteluțe din linte cu salată de pătrunjel

Postat de Julie

Chifteluțe din linte cu salată de pătrunjel

Chifteluțe: Lintea se spala , se lasă la inmuiat in apa rece ,pentru 30-40 minute, apoi se fierbe pana se inmoaie. Se scurge bine de apa ,se lasa sa se raceasca si se amesteca cu morcov...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.09.2013, 21:22
la 21.09.2013, 21:23
ms Motan
la 21.09.2013, 21:27
Arata delicios! Mie sigur imi plac
la 21.09.2013, 21:30
Uite ca n-am facut chiftele cu linte
la 21.09.2013, 21:31

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking