Chiftele de post, din cartofi si ciuperci

Postat de vasimur in Mancaruri de post
10 Iun 2018 | 27792 vizualizari
Chiftele de post, din cartofi si ciuperci

Fibrele din ciuperci joacă un rol deosebit de important în prevenirea constipației și reglarea sistemului digestiv. Ciupercile conțin amidon care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos. Ciupercile conțin de asemenea și L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, benefic în întărirea sistemul imunitar. Consumul de ciuperci scade șansele de a se dezvolta tumori mamare și este recomandat în dieta și alimentația femeilor, dar și a bărbaților pentru a preveni cancerul de prostată. Ciupercile Champignon sunt foarte căutate de persoanele care țin cure de slăbire, de vegetarieni, dar și de un număr mare de consumatori în perioadele de post. O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta își poate extrage energia necesară. Marele avantaj este că se găsesc pe piață, tot timpul anului. Din ingredientele de mai jos au rezultat 42 chifteluțe, foarte gustoase!

Ingrediente

  • 4 cartofi mari (600-650 g)
  • 250-300 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă mare
  • 5-6 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt (opțional)
  • 100-150 g de făină
  • ulei de floarea soarelui
  • sare după gust
  • piper după gust
  • boia de ardei dulce, după gust

Mod de preparare

Se curăță cartofii, se spală bine și se taie bucăți mai mari. Se pun la fiert în apă cu puțină sare, atunci când apa clocotește. Sunt gata când intră ușor furculța în ei. Se stoarce apa și se sfarmă  ca și pentru piure, cu o ustensilă din aceea de pasat cartofi, cu mixerul sau cu blenderul.

Ciupercile Champignon se curăță de pielița de deasupra, se spală bine și se fierb de asemenea în apă cu puțină sare, cam 7 minute. Se scurg de apă și se lasă la răcit, după care se toacă căt mai mărunt (eu am folosit un chopper pentru legume).

Se curăță ceapa, se spală bine și se taie mărunt. Se pune ceapa la prăjit în ulei încins până ce se înmoaie. Peste ceapă se pun și ciupercile și se călesc foarte puțin.

Cartofii pasați se amestecă cu ceapa și ciupercile. Se pune usturoiul pisat, pătrunjelul tocat mărunt, sare, boia de ardei dule și piper, după gust. Dacă vă place, puteți pune și mărar tocat mărunt. Omogenizăm foarte bine amestecul și adaugăm făină până ce devine vârtos (solid, dens). Formăm chifteluțe cât de micuțe dorim și le trecem prin făină.

Apoi prăjim chifelele în uleiul bine încins, pe ambele părți, până ce sunt bine rumenite, cam 5-7 minute. Se scot într-un vas, pe niște prosoape de hârtie, pentru a se absorbi excesul de ulei.

Se servesc calde, cu ce vă place!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele de post, din cartofi si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Retete similare

Chiftelute din legume

Postat de Bunica

Chiftelute din legume

Cartofii si morcovii spalati, curatati se pun la fiert. Soia se pune la hidratat in apa clocotita. Ciupercile spalate se pun la fiert in apa cu sare. Ceapa si usturoiul se curata si se...

Citeste continuarea

Chiftelute din orez si cartofi cu ciulama de ciuperci

Postat de nico_nico

Chiftelute din orez si cartofi cu ciulama de ciuperci

Pentru pilaf calim ceapa si morcovul in putin ulei adaugam apa si lasam sa fiarba 10 minute, apoi adaugam orezul si mai fierbem 15 minute. Intre timp curatam cartofii si ii punem la fiert in apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.06.2018, 10:51
Foarte bune!
la 11.06.2018, 10:54
Bune si in varianta de post!
la 11.06.2018, 11:41
Bune!
la 11.06.2018, 11:56
eu iau rosille ca mie nu imi plac ciupercile
la 11.06.2018, 12:06
Nouă ne place orice preparat, care conține ciuperci!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking