Cighiri din organe de porc

Postat de anisoara in Mezel de casa
8 Iun 2010 | 42909 vizualizari
Cighiri din organe de porc

O reteta veche ttraditionala. Cand se taie porcul, mereu se prepara cighiri ( eu sper ) ca la voi tot asa se numesc. Se pun la pastrare in untura de porc sau se congeleaza.

Ingrediente

  • ficat de porc sau vita -300gr.
  • plamani - 200gr.
  • inima - 200gr
  • carnita de porc-200gr.
  • prapor- 500-700 gr.
  • 2 oua
  • 2 cepe
  • 1 caciulie de usturoi
  • condimente :
  • frunza de dafin
  • piper in boabe aromat
  • sare
  • piper negru macinat
  • ulei pt prajire

Mod de preparare

Praporul se pune in apa rece pe vreo 15 minute.
Toate maruntaiele e necesar sa le spalam bine sub jet de apa si le lasam sa se scurga bine .Carnea ( optional ) se taie in bucatele mai mici.

Ceaunul se incinge bine cu ulei, se adauga toate maruntaiele taiate bucati mari 3-5 cm si se pragesc la foc mare , undeva 5-7 minute pina se rumenesc putin. In acest timp se curata ceapa , se taie marunt si se pune la prajit in ceaun. Totul se amesteca cu o lingura de lemn .

Dupa 15 minute ( in total) de prajire adaug apa ferbinte ,atit  cit sa acopere maruntaiele in ceaun , adaug usturoiul curatit in catei intregi, frunza de dafin, piperul in boabe, putina sare. Acoper cu un capac si le las sa se inabuse 15 minute. Totul se raceste, si dupa aceia se toaca in masina de carne cu tot cu uleiul si ceapa, usturoiul. Alte gospodine procedeaza in alt fel- toate bucatile de organe le fierb in apa cu sare si condimente , pe urma le taie in bucatile foarte foarte mici si formeaza cighiri pentru prajire. . La dorinta.

In vasul cu organe se adauga ouale, piperul negru macinat, sare dupa gust . La dorinta se mai adauga bucatelele de carne prajita aparte. Se amesteca foarte bine tocatura pentru cighiri.

Se formeaza parjoale de forma mari si rotunde si se invelesc in bucatele de prapor , fiecare in parte.
Dupa ce ati invelit toate cighirile - la dati la rece pe o ora sa se prinda bine.

Se incalzeste tigaia bine cu ulei, si se pragesc pe o parte si alta , atit timp cit se rumenesc bine pe o parte si alta.

De asemenea , se poate prepara o portiune de cighiri mai mare si o parte se poate ingheta la frigider, pe urma le dezghetati si prajiti.
Alt mod de pastrare- se pot praji toate cighirele si se pun la pastrare in untura de porc. Dupa aceia se incalzesc si se servesc la masa cu cartofi fierti in coaja si muraturi.

Este o mancare foarte gustoasa si sanatoasa  si se prepara in fiecare casa , atunci cind se taie porcul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighiri din organe de porc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Parizer de pui facut in casa

Postat de katty

Parizer de pui facut in casa

Spalam bine si curatam de eventuale resturi carnea de pui. Putem sa lasam pulpele intregi sau le taiem pe jumatate, asa cum am facut eu. Pentru a reduce timpul de fierbere a carnii de pui am pus...

Citeste continuarea

Carnati de casa

Postat de Dya

Carnati de casa

Carnea se toaca, se adauga condimentele si usturoiul pisat si se omogenizeaza compozitia.  Se lasa la rece, peste noapte, intr-un vas acoperit, pentru a se aromatiza uniform.  Daca este...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.06.2010, 21:10
interesanta reteta ta si cu siguranta este o delicatete5 furculite
la 10.06.2010, 23:51
super super iar decorul e de nota 12 felicitari 5 furcu
la 12.06.2010, 16:02
Multumesc fetelor, acesta receta este un delicates , ceva deosebit
la 16.11.2010, 16:40
esti di zona moldovei cumva? ca mama unei prietene facea asa ceva si-mi placea mult(sunt din bacau)
la 04.06.2011, 10:26

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking