Ciorba de ardei umpluti

Postat de vasimur in Ciorbe
19 Dec 2021 | 3238 vizualizari
Ciorba de ardei umpluti

Am observat că internetul abundă, în rețete de ciorbă de ardei umpluți. Ardei umpluți am tot făcut, roșii umplute sau chiar gulioare umplute, dar nu și această ciorbă. Se spune că ar fi o rețetă ardelenească, parcă din zona Arad. Eu nu am mâncat niciodată așa ceva, deoarece în zona din Ardeal, în care am trăit, nu se făcea. Și nici în Moldova nu se obișnuiește. M-a făcut curios și cum eu sunt deschis la astfel de provocări culinare, m-am gândit să experimentez și eu această rețetă, "2 în 1" cum îi mai spun internauții! Vă asigur că este pentru prima dată când fac ciorbă de ardei umpluți! Este o rețetă simplă, cu ingrediente la indemîna tuturor. Mi-a plăcut, așa că, sigur am să  mai fac această ciorbă!

Ingrediente

  • 10-12 buc. ardei gras, cât mai mici
  • 700-800 g carne tocată, de porc (sau amestec porc-vită)
  • 2-3 buc. ceapă
  • 2-3 buc. rădăcină de morcov
  • 1-2 buc, rădăcină de pătrunjel
  • 1 felie țelină (opțional)
  • 4-5 buc. roșii proaspete (roșii din conservă, pastă, bulion sau suc de roșii)
  • 1 cană rasă cu orez, cam 100 g
  • pătrunjel verde, tocat mărunt
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce sau iute, după gust
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele: ceapa, orezul, roșiile și rădăcinoasele

Mod de preparare

 

Pasul 1. Pregătirea ardeilor umpluți

Alegem orezul, îl spălăm bine și-l punem la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm două cepe și două roșii și le tocăm mărunt.

Într-o tigaie încingem uleiul, călim ceapa  împreună cu orezul și roșiile tocate mărunt, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.

În tigaia cu orezul și ceapa călite, punem carnea tocată (eu am avut 750g) și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece, ca să se întrepătrundă gusturile.

Între timp punem suficientă apă la fiert, cam 4-5 l, într-o oală potrivită pentru ciorbe. Decupăm ardeii în jurul cotorului și îl îndepărtăm. Îndepărtăm de asemenea nervurile și semințele.

Observație: Dacă doriți, puteți opări ardeii în apă clocotită, cu puțină sare!

Pasul 2. Pregătirea legumelor, pentru ciorbă.

Curățăm o ceapă , rădăcinoasele, 2-3 roșii și le spălăm bine. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le tăiem rondele (sau le dăm prin răzătoarea mare) iar roșiile le tăiem cubulețe nu prea mari. Sotăm ceapa  împreună cu rădăcinoasele după care putem să le adăugăm în apa pusă la fiert, pentru ciorbă. Roșiile le vom pune doar la sfîrșit, ca să nu se zdrobească, deoarece fierb foarte repede.

Observație: Prin sotare, morcovii vor elibera caroten, care va da o culoare galbenă, frumoasă, ciorbei.

Pasul 3. Umplem ardeii (eu am avut 12 ardei) cu compoziția de mai sus (Pasul 1.), dar nu până la refuz deoarece orezul se umflă, când fierbe! Dacă vă mai rămâne compoziție, nu vă panicați! Facem niște biluțe (perișoare) și le punem în oală, împreună cu ardeii umpluți și lăsăm să fiarbă, la foc mic (ca să nu iasă umplutura din ardei!), cel puțin o oră (până fierbe carnea și orezul!). Pe parcurs, vom gusta câte o biluță, ca să vedem dacă compoziția este fiartă. Când ardeii sunt aproape fierți, adăugăm roșiile proaspete, tăiate cubulețe și mai lăsăm să fiarbă cam 10 minute, tot la foc mic. Când sunt gata, oprim focul, condimentăm, după gust, cu sare piper și boia de ardei și lăsăm să se răcorească, cu capacul pus pe oală. Pentru un plus de savoare, punem și 2-3 căței de usturoi, întregi sau pisați!

Servim ciorba dreasă cu smântână, ornată cu verdeață de pătrunjel, tocată mărunt și acrită cu moare de la varză, zeamă de lămâie, suc de roșii sau chiar cu oțet. Dacă vă place, merge și un ardei iute!

Observație: Putem drege ciorba și cu un gălbenuș de ou peste care turnăm treptat câte puțină ciorbă fierbinte și omogenizăm. Apoi turnăm dreseala în oala cu ciorbă și mai dăm un clocot, două!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de ardei umpluti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba de ardei umpluti cu carne de vitel

Postat de mihaelar63

Ciorba de ardei umpluti cu carne de vitel

Legumele se curata si se spala. Taiati legumele in sferturi si apoi in bucati mai mici. Legumele se maruntesc cu ajutorul robotului. Le puteti razui pe razatoarea mare....

Citeste continuarea

Ciorba de ardei kapia umpluti

Postat de mihaelar63

Ciorba de ardei kapia umpluti

Curatati legumele si le spalati. Taiati in bucati mari ceapa, morcovul si patrunjelul. Pentru a economisi timp eu nu  le-am razuit pe razatoare, manual, le-am tocat in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.12.2021, 08:48
Chiar bună...!
la 19.12.2021, 09:43
la 19.12.2021, 10:12
la 19.12.2021, 10:31
Buna!
la 19.12.2021, 10:57
N-am mancat niciodata asa ciorba. Dar cum ardeii umpluti sunt printre preferati, sigur acesta e un preparat pe placul meu

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking