Ciorba de cartofi (de post)

Postat de Lia1 in Ciorbe
8 Aug 2014 | 19454 vizualizari
Ciorba de cartofi (de post)

Pentru fiecare in viata, exista o prima ciorba. Eu le propun viitorilor "ciorbari" sa inceapa cu aceasta. De ce? Pentru ca este poate singura care mie imi place si nedreasa cu ou si smantana. Acum, este potrivita si zilelor de post, este buna chiar si rece in zilele caniculare ale verii.

Ingrediente

  • 2.5 l apa fierbinte
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 morcovi potriviti sau unul mare
  • 1 ceapa mare sau doua mici
  • 2 linguri - ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
  • 1 ardei gras mediu
  • 8 cartofi medii (cam 800g)
  • 1 telina mica (4-5cm)
  • 1 pastarnac
  • 1 radaina mica de patrunjel (albitura)
  • 5-6 rosii proaspete
  • 2 linguri - ulei de floarea soarelui pentru calit rosiile
  • 1 lingura bulion
  • 1 lingura de cimbru
  • 1/2 sau 3/4 l zeama de varza clara (depinde cat este de sarata si acra)
  • 1 legatura de leustean
  • 1 legatura mica de patrunjel frunze
  • sare
  • ardei iute separat

Mod de preparare

1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu 1/2 lingurita sare si adu-o la foc mare in stadiul de clocot. Apoi, reduci focul la mediu.

2. Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Ii clatesti daca nu raman curati.

3. Cureti ceapa. Eu o spal.  O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la calit 2-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda.

4. Rastorni astea in apa clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.

5. In acest timp, spala restul de legume, curata de coaja radacina de patrunjel si telina, taie-le cubulete ca pe morcov si pune-le in zeama.Le fierbialte 5-10 minute.

6. Dupa acest timp, curata ardeiul de cotor (il infunzi si il tragi intreg), seminte si nervuri, curata de coaja pastarnacul si taie-le cubulete ca pe morcov si pune-le in zeama. Redu focul la mai mic.

7. Spala cartofii bine, ii decojesti ii clatesti iar si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii pui in zeama pe masura ce ii tai, unul cate unul ca sa nu apuce sa oxideze. Daca este cazul mai pui apa fierbinte doar cat sa ii cuprinda, sa nu fie in sec (urmeaza sa mai umpli si cu zeama). Si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare daca faci cu bors in loc de zeama de varza. 

8. Rosiile le crestezi superficial in cruce si le oparesti 1/2 minut. Coaja se desprinde frumos atunci cand sunt crestate. Le toci marunt jumatate iar cealalta jumatate le dai pe razatoarea cu gauri mari. Incingi iar tigaia cu 1 lingura de ulei si le calesti pe cele cuburi. 

9. Dupa 15 minute toarna zeama de varza, mai intai doar 1/2 litru. Dai un clocot si gusti cum iti place de acra si sarata. Daca permite, mai adaugi 1/3 litru. 

Potrivesti de sare daca mai este cazul (cand acresti cu bors).

10.Cimbrul daca este uscat, il freci in palme si il pui acum. Daca e verde, cureti frunzele de pe tulpine, le toci si le pui in ciorba tot acum.

11.Toci marunt restul de verdeata si o adaugi dupa ce ai oprit focul. Pui capacul etans. O lasi 10 minute si apoi poti sa o servesti mesenilor. 

Sa va fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi (de post)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de legume - o reteta de post foarte gustoasa si sanatoasa

Postat de Constelatialeu

Ciorba de legume - o reteta de post foarte gustoasa si sanatoasa

Cum se prepara Ciorba de legume - o reteta de post foarte gustoasa si sanatoasa Mai intai mi-am pregatit legumele. Am scos de la congelator morcovul si ardeiul rosu. Am curata ceapa, am...

Citeste continuarea

Ciorba cu broccoli si mazare, de post

Postat de mihaelar63

Ciorba cu broccoli si mazare, de post

Curatati si spalati legumele. Ceapa se toaca marunt, gogosarul se taie patrate. Cartofii se taie cuburi. Morcovii se taie jumatati de rondele. Sotati usor in ulei...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.08.2014, 21:16
Si mie imi place tot nedreasa cu ou
la 08.08.2014, 21:17
tare buna
la 08.08.2014, 21:40
foarte buna in post si nu numai.
Cand nu e post, mie-mi place sa pun si bucati de oua prajite
la 08.08.2014, 21:46
buna buna
la 08.08.2014, 21:52

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking