Se scoate fasolea boabe din congelator și când se dezgheață, se clătește și se pune la fiert în 3 litri de apă rece. După câteva clocote, se strecoară, se aruncă apa și se pune din nou la fiert, dar cu apă fierbinte. Se spumuiește când este cazul.
Între timp, se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, în oala în care se va face ciorba.
Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin.
Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se călesc cu ceapa.
Ardeiul gras se spală, se curăță de semințe și de vițe, se taie cubulețe și se călește și el, peste roșii și cepe.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin.
După ce s-a schimbat apa la fasole și a fiert încă două-trei clocote, se strecoară și se adaugă în oala de ciorbă. Se continuă fierberea încă două-trei clocote, după care se adaugă ceapa, ardeiul gras și roșiile călite.
Se subțiază pasta de tomate cu un polonic de ciorbă și se adaugă în oală. După încă două clocote, se condimentează, după gust, cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat și se oprește focul de la aragaz.
Ciorba se acoperă cu un capac și după 15 minute poate fi servită, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți proaspeți, sau murați în oțet.