Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine

Postat de Sylvia in Ciorbe
3 Feb 2010 | 13240 vizualizari
Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine

De multa vreme ma tot gandesc sa fac reteta asta si am amanat mereu, fac foarte rar ciorba de fasole boabe cu ciolan dar acum dupa aceasta experienta sigur voi repeta mai des reteta. Am vazut mai multe variante de ciorba de fasole in paine dar mi-a ramas in minte una postata de Oana aici , cu painea facuta intr-o forma speciala, coapta pe un vas ca sa avem o “farfurie” de paine cu grosimea de 2-3 cm. Oana iti multumesc si pe acesata cale de idee si reteta, a iesit ceva deosebit si nu e foarte complicat de realizat.

Ingrediente

  • Pentru ciorba avem nevoie de : 400 grame de fasole boabe rosie,
  • un ciolan afumat,
  • un morcov,
  • 2 cepe mici,
  • o jumatate de ardei rosu,
  • 2 linguri de amestec de radacinoase de la borcan am pus eu ( pastranac, cu telina, cu patrunjel radacina) ,
  • o cutie de 300 de grame de rosii decojite taiate cubulete,
  • 100 ml suc rosii , 
  • o crenguta de cimbru,
  • o foaie de dafin,   un catel de usturoi, verdeata proaspata taiata marunt ( leustean, patrunjel, telina…in functie de preferinte) .
  • Pentru paine , eu am facut 2 farfurii de paine, avem nevoie de 500 grame de faina (bio am pus eu ) ,
  • 250 ml apa ,
  • 25 grame de drojdie proaspata, 
  • o lingura de ulei de masline,
  • sare.

Mod de preparare

  Preparare : curatam si pregatim legumele si spalam bine ciolanul de porc .

 Fasolea boabe este preferabil sa o lasati la inmuiat cateva ore in apa rece.  Eu am fiert fasolea  separat  timp de 25 de minute si am aruncat prima apa. Am pus apoi fasolea cu legumele taiate marunt, crenguta de cimbru, dafinul,  am adaugat zarzavatul de la borcan, rosiile decojite, crenguta de cimbru si apa rece si ciolanul taiat in 2-3 bucati sa fiarba mai repede. Am mai adaugat putina sare, nu foarte multa ca era sarat ciolanul. Am fiert in oala sub presiune 45 de minute dupa ce am inchis supapa. Dupa aceea am racit si deschis oala si am adaugat sucul de rosii si un catel de usturoi zdrobit, o mai lasam sa clocoteasca cateva minute. Am mai dres cu condimente si am presarat inca putin cimbru uscat maruntit sa ii ramana aroma. Se acopera cu capac si se mai lasa cateva minute sa se povesteasca aromele. Cand se servete se adauga verdeata maruntita proaspat , in fiecare farfurie.

  Aluatul pentru paine l-am pregatit cu masina de facut paine,  apoi am intins pe masa tapetata cu faina o foaie ca un blat de pizza dar de 3-4 cm grosime, nu foarte subtire. Am folosit pentru copt 2 boluri de ciorba termorezistente. Le-am intors si le-am uns cu ulei si am asesat blatul de paine ca o cupola peste. Am pensulat cu galbenus de ou si am copt apoi in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 25-30 de minute, cu o tava cu o cana de apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta.

   Intoarcem cupola cu grija dupa ce se raceste putin si scoatem bolul de sub ea si avem farfuria de paine .  A iesit suficient de groasa si crocanta la exterior, nu a existat riscul sa se inmoaie atunci cand am pus ciorba in ea.  Am servit ciorba fierbinte in aceasta farfurie de paine, cu verdeata tocata marunt presarata peste, pe un platou de lemn acompaniata de smantana si ceapa facuta cu putina sare si otet ( pacat ca nu am gasit ceapa rosie) .

   Pe masura ce se mananca ciorba se poate consuma si painea in care este servita, a fost ceva deosebit de aromat si o combinatie super reusita de arome.   Gustul si aroma vine parca din timp de undeva din timpurile demult  apuse…  poate suna ciudat dar ma gandeam ca asa bucate trebuie sa se fi mancat in trecut,  in Romania, pe vremurile cand la un sunet de goarna, daca primejdia se ivea in zare isi paraseau toti casele cu o coasa in spate sau o sabie in mana ca sa isi apere tara, traditiile, meleagurile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole boabe cu ciolan in paine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorbă de fasole boabe cu ciolan servită în pâine

Postat de panacris

Ciorbă de fasole boabe cu ciolan servită în pâine

Fasolea se curăță de impurități, se pune peste noapte în apa rece pentru a se umfla, asta ca să scadă timpul de fierbere și să scăpați de schimbarea apei de trei ori ;). Fasolea...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole in paine

Postat de Oana

Ciorba de fasole in paine

Mai intai ciorba de fasole. Am pus o cana mare de fasole la inmuiat, de cu seara, in apa rece. Dimineata am aruncat apa si am clatit fasolea tot cu apa rece, apoi am pus-o in oala cu apa clocotita...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2010, 19:37
Primaaaa!
la 03.02.2010, 19:45
Hahaha atunci primesti portia cea mai mare la schimb cu ceva bunatati de la tine
la 03.02.2010, 19:49
si eu tot primaaaaa.....
la 03.02.2010, 19:55
Da de unde stiai tu ca-s asa de buna si o sa-ti cedez locul?
la 03.02.2010, 20:00
Ati ajus la timp orium ca este inca destula, dar imi dati la schimb desert si alte bunatati de la voi

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking