Ciorba de fasole in paine

Postat de Oana in Ciorbe
1 Apr 2009 | 20330 vizualizari
Ciorba de fasole in paine

De mult visam la ciorbita asta, de fapt mai mult la modul de servire. Si am incercat si a iesit o minunatie! Am stat si m-am gandit cum sa fac eu painea sa iasa ca un castron cu capac…mi-ar fi placut sa iasa mai pufoasa, adica si cu miez…mie mi-a iesit un castronel din coaja de paine :). Oricum, data viitoare stiu cum sa fac. Haideti sa vedeti!

Ingrediente

  • o cana mare cu boabe de fasole
  • un ciolan de porc, proaspat
  • 200 g kaizer
  • un morcov
  • un ardei gras rosu sau capia
  • o bucata de telina
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • o cutie de rosii in bulion de 400g
  • sare, piper, cimbru si menta proaspete si uscate, foi de dafin
  • leustean
  • Pentru paine:
  • 200 ml apa
  • 1 linguta ulei de masline
  • 1 lingurita de sare
  • o lingura de zahar
  • 1 si 1/2 linguri lapte praf
  • 320 g faina
  • 2 lingurite drojdie

Mod de preparare

Mai intai ciorba de fasole. Am pus o cana mare de fasole la inmuiat, de cu seara, in apa rece. Dimineata am aruncat apa si am clatit fasolea tot cu apa rece, apoi am pus-o in oala cu apa clocotita si am lasat-o la fiert vreo ora.

Ciolanul de porc mi l-a feliat frumos nenea macelaru’ din Carrefour Eu l-am parlit putin la flacara de la aragaz, ca era cam paros soriciul, apoi l-am pus la fiert si cand a facut spuma multa am aruncat apa si l-am spalat bine cu apa rece. Apoi l-am pus la fiert si pe el, tot cam o ora.

Intre timp am curatat si spalat legumele, apoi le-am taiat cubulete. Kaizerul l-am taiat feliute subtiri si usturoiul curatat l-am taiat rondele.

Cand carnea a fiert, am scos oasele si am taiat-o bucati, apoi am pus-o inapoi in oala. Fasolea am strecurat-o de apa in care a fiert si am pus-o in oala cu ciolanul de porc. Apoi am adaugat zarzavatul si apa clocotita, cam 1 l. Am condimentat cu sare, piper, foi de dafin, 4-5 crengute de cimbru proaspat, o crenguta de menta verde, dar am adaugat si cimbru si menta uscata. Stiu de la mama ca menta verde se pune in fasole si nu ne mai doare burtica

Am acoperit oala si am lasat la fiert pana cand zarzavatul s-a inmuiat. Intre timp am tras la tigaie kaizerul si usturoiul, fara ulei, apoi le-am pus in oala cu ciorbita sa fiarba impreuna. La final am adaugat rosiile taiate maruntel si am mai lasat 5 minute la fiert. Am presarat leustean uscat (n-am avut proaspat).

In timp ce pregateam ciorbita, am pregatit si painea. In ordinea din lista de ingrediente le-am pus la masina de paine si am setat programul de framantat si dospit, care a durat 1h25.

Cand aluatul a fost gata l-am scos pe masa presarata cu faina si am intins o foaie. Am copt “castronelul” pe fundul unui ibric, uns cu ulei si tapetat cu faina. Separat am facut “capacul” si am pus deasupra o biluta. Le-am uns cu ou batut si le-am copt la foc mediu pana s-au rumenit.

Apoi am servit ciorbita in “castronelul” de paine, un deliciu! Castronelul l-am asezat pe o farfurie, pentru ca fundul de paine se inmoaie in timp ce mancam, iar coaja crocanta devine absolut delicioasa! Merge o ceapa rosie langa ciorba asta! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole in paine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba cu perisoare (de post)

Postat de xana

Ciorba cu perisoare (de post)

Ceapa taiata marunt se caleste in cele doua linguri de ulei pana se rumeneste usor. Se adauga apoi ardeiul si telina taiate marunt, morcovul dat prin razatoarea cu ochiuri mari si mararul. Lasam...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole cu costita afumata in paine de casa

Postat de gabrielasfechis

Ciorba de fasole cu costita afumata in paine de casa

Fasolea o punem in apa de seara. Pregatim mai intai aluatul de paine. Amestecam ingredientele in ordinea scrisa si le framantam bine. Aluatul il acoperim cu un prosop si il puteti tine in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.03.2009, 19:41
buuuun!!!!!)))))
la 15.03.2009, 19:47
Valeeuuu!!!!....bine ca nu pus alaturi si o salata de ceapa rosie ca as fi inghitit calculatorul cu totul. Mancarurile astea ar trebui sa fie interzise prin lege...
la 15.03.2009, 20:20
mama bubu nu degeaba am zis eu ca esti bucatar sef pe crengutza...pup
la 15.03.2009, 20:23
He, he! Multumesc, multumesc! Ligia, mergea de minune salata de ceapa...dar ce crezi ca zicea bila mea??
la 19.03.2009, 12:43
super Oana, imi place tare mult metoda de obtinere a castronului!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking