Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete

Postat de taniakswn in Ciorbe
22 Dec 2017 | 7855 vizualizari
Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe, iar eu o gatesc destul de des, pentru ca acum se gasesc aproape pe tot parcursul anului legume proaspete sau folosesc legumele si verdeturile ce le-am conservat pe timp de toamna, special pentru ciorbe si supe. Daca nu am bors, de obicei folosesc fie bors magic, fie acresc cu zeama de lamaie. reteta romaneasca

Ingrediente

  • 3-4 morcovi mijlocii
  • subtiri
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 2 cepe
  • 50 g orez inmuiat
  • 30 ml ulei pentru calit ceapa
  • 2-3 rosii mijlocii
  • 1/4 radacina telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura leustean
  • 2-3 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri vegeta de casa
  • patrunjel proaspat tocat marunt (la servire)
  • 0,5 l bors proaspat sau bors magic
  • dupa gust.
  • smantana( la servire)
  • Compozitie perisoare:
  • 700 g carne vita tocata marunt (se toaca de 2 ori)
  • 1 ceapa medie
  • 100 g orez
  • sare
  • piper
  • 1 lingura faina
  • 1ou mare sau 2 mici
  • 2 linguri ulei (pentru calit ceapa)
  • 2-3 linguri de verdeata
  • tocata marunt

Mod de preparare

Acum vom trece la prepararea ciorbei. 
Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte.etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, care ii vom alege sa fie cat mai subtiri si ii vom taia rondele, ei dand un aspect frumos ciorbei. Intr-o oala mai inalta (de cca 4-5 l), in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si vom pune putin ceapa la calit. Dupa ce si-a schimbat culoarea, vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa inca 5 minute, apoi vom adauga celelalte legume si doar jumatate din verdeata tocata. Vom lasa, la foc mic, timp de 10 minute, dupa care vom adauga pasta de rosii, iar dupa vreo 5 minute, vom adauga vegeta si 1,5-2 l de apa si lasam sa fiarba cateva minute, timp in care ne vom ocupa de perisoare. Ceapa pentru perisoare o vom toca marunt si o vom cali in putin ulei. Carnea tocata si ceapa calita si racita le vom pune intr-un castron incapator, in care vom adauga si celelalte ingrediente pentru perisoare. Vom amesteca totul bine, pana obtinem o compozitie omogena, dupa care vom incepe sa formam perisoarele. Cu mainele ude, vom forma perisoare nu prea mari, cam de dimensiunea unei nuci mici, pe care le vom pune in oala de ciorba, dar vom avea grija sa le raspandim pe toata suprafata oalei, nu trebuiesc inghesuite, ca sa nu se desfaca in oala.Atunci cand legumele sunt fierte pe jumatate, vom adauga orezul si perisoarele. Cand au inceput sa fiarba, vom adauga borsul sau 2-3 cani de apa si un pliculet de bors magic, ori zeama de o lamaie si vom potrivi de sare si piper. Vom lasa la fiert, la foc mediu pana s-au fiert legumele. In timp ce fierb perisoarele, eliminam spuma care se va forma, iar atunci cand s-au ridicat la suprafata perisoarele, inseamna ca sunt fierte. Timpul de fierbere este in jur de 30 de minute. Vom inchide focul si vom adauga cealalta jumatate de verdeata pe care am lasat-o, dar vom pastra doar o lingura sau doua de verdeata, pentru a o folosi la servire; apoi vom acoperi oala cu un capac ca sa se infuzeze aromele, maxim 10-15 minute, dupa care o putem servi cu sau fara smantana. A rezultat o ciorba foarte gustoasa si deosebit de aromata de la legume si verdeturile proaspete si desigur si de la perisoare, care au iesit pufoase si delicioase.

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Borș cu rădăcinoase și rasol de vită

Postat de panacris

Borș cu rădăcinoase și rasol de vită

Carnea se taie cubulețe , se așează în interiorul vasului. Se conectează aparatul Multicooker la sursă de curent, se apasă butonul MENU, se selectează FRY, se setează timpul prin...

Citeste continuarea

Ciorba de cartofi noi cu marar

Postat de Constelatialeu

Ciorba de cartofi noi cu marar

Timpul trebuia sa fie mai mic daca nu ma incapatanam sa cumpar cartofi din aia mici, dar asa am vrut asa am facut....Mai intai curatam cartofii, apoi legumele toate, spalam si trecem sa le taiem....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.12.2017, 07:33
la 23.12.2017, 15:28
la 24.12.2017, 07:23
O fi reteta moldoveneasca dar asa o fac si eu si este asa de buna.... ! Preferata familiei. Bravo Tania !
la 24.12.2017, 14:38
la 24.12.2017, 20:18
Tare buna

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking