• Se amestecã oul cu fãinã (eu folosesc telul para)
• Se adaugã laptele si sarea. Se bat bine împreunã.
• Se lasã sã respire 1 sfert de orã.
• O tigãitã antiaderenta pentru clatite, cu coada lungã, se unge cu ulei si se încinge pe foc iute. Am uns cu pensula din silicon.
• Se scurge uleiul intr-o canita, daca este in exces, sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie si se pune iar pe foc.
• Se agitã pasta (cu polonicul) si se umple cam o jumãtate de polonic mare (ca cel de ciorba), la o tigãitã de 20-25 cm diametru
• Se toarnã si se joacã pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse
• Când s-a desprins de tigaie (o mai ajutãm pe margini cu paleta din silicon sau cutit, daca e veche tigaia). Clãtita se întoarce cu un cutit lat, paleta plata sau prin aruncare, cine poate.
• Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie si se varsã în farfurie, unde o asteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnat, cu lactate, cu de toate...
CREMA
1. Rade ciocolata.
2. Incalzeste la bain-marie frisca. In nici un caz nu trebuie sa clocoteasca. Se incalzeste doar cat sa se topeasca ciocolata rasa.
3. Adaugi ciocolata rasa si amesteci pana se topeste. Dai la rece in frigider.
4. Cand s-a racit (a stat minim 1 ora - recomandat 2-3 ore la frigider) o mixezi pana rezulta o crema pufoasa, lucioasa, neteda. Adaugi intaritor doar daca nu creste prea repede, semn ca poate sa nu se bata tare (conteaza foarte mult ca smantana sa fie cat mai grasa)
5. Crema mascarpone si zaharul vanilinat mixeaza-le timp de vreo 2 minute.
5. Adaugi in ea 1/3 din crema ganache de ciocolata cu frisca si dai cateva impulsuri cu mixerul. Restul amesteci cu telul para, cu miscari de jos in sus in crema mascarpone. Cu telul pentru ca suprabaterea conduce la taierea cremei. Dai la rece.
Se umplu clatitele cu crema si Nutella sau doar cu dulceata, ori in variante sarate cu orice va trazneste prin minte: cascaval ras + pastrama si date 7 minute la cuptor, carnaciori picanti, crema de branza de vaci+telemea+verdeturi tocate marunt, etc.
Sa va fie de folos!