Coltunasi cu cartofi si jumari

Postat de anisoara in Mancaruri de post
19 Iun 2010 | 10448 vizualizari
Coltunasi cu cartofi si jumari

O reteta traditionala , din capitolul AMINTIRI DIN COPILARIE. O reteta foarte, foarte gustoasa.

Ingrediente

 

  • 1 kg de faina de calitate superioara
  • 2 oua
  • 450 gr de apa calduta
  • o linguita de sare
  • 1 kg brinza de vaci
  • 2 oua
  • putina sare
  • zahar dupa gust
  • 100 gr unt topit sau ulei fara miros.

Mod de preparare

Toata descrierea , cum se prepara aluatul de coltunasi si singuri coltunasii o gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/3469/coltunasi-sau-vareniki-cu-brinza-de-vaci.html 

Eu am sa ma opresc la descrierea umpluturii din cartofi, si la prajirea jumarilor.

Cartofii se curata de coaja  sau se spala bine si se fierb in coaja in apa sarata ( dupa gust). Dupa ce au fiert,  se toaca  piure. In acest timp ,cat cartofii fierb, se prepara aluatul si se lasa sa se odihneasca, 

se prepara umplutura de cartofi , si aparte se topesc jumarile .

Prepararea umpluturii din cartofi: se prajeste intr-o tigaie o jumatate de ceapa pana se va rumeni, si se toarna peste piureul de cartofi  in cazul cand cartofii au fiert in coaja lor. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Umplutura in aluat se foloseste in stare rece. In cazul cand cartofii au fiert fara coaja , va recomand sa prajiti cca 3-4 minute piureul de cartofi in  ceapa putin rumenita. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Alta varianta: piureul de cartofi se prajeste putin  in jumarile topite( dar cu putina untura) , dar umplutura va fi mai  grasa la gust , si eu nu prefer aceasta varianta.

Prepararea jumarilor : pentru prepararea jumarilor se foloseste slanina curata sau carnea de la burta porcului, care este in straturi. Se taie in cuburele  mici si se TOPESC pe o tigaie incinsa bine, la un foc domol. pe masura ce apare untura , ea se toarna intr-un vas aparte. In acest mod jumarile se topesc mai repede si se usuca, devin crocante. In aceasta si consta efectul crocant si placut al jumarilor. In timpul prajirii lor se sareaza putin.

COLTUNASII  CU CARTOFI SE SERVESC LA MASA CU JUMARI TOPITE SI SMANTANA. In zilele de post se mananca coltunasi cu cartofi , amestecati cu ceapa prajita rumenita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu cartofi si jumari" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chiftelute din legume la cuptor

Postat de TAB1TA

Chiftelute din legume la cuptor

Am curatat legumele. Le-am spalat si le-am tocat marunt cu ajutorul robotului. Dar pot fi date si pe razatoarea cu gauri mici. Le-am stors bine si le-am lasat putin pe prosoape de...

Citeste continuarea

Ardei umpluti (de post)

Postat de Alina26

Ardei umpluti (de post)

Curatam, spalam ciupercile si le tocam nu prea marunt. Le punem intr-o tigaie ca sa scada, cu putin ulei si sare. Curatam legumele le tocam si le punem la calit in alta tigaie. Dupa ce s-au...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.06.2010, 00:13
Uite am ajuns prima.Deci o portie mai mare
la 20.06.2010, 00:14
Ma intorc sa-ti mai dau o furculita ca nu merge.
la 20.06.2010, 10:24
Am auzit-o pe soacra mea ca facea reteta asta dar eu nu am incercat-o niciodata. Cred ca sunt buni!
Eu am pus 5 furci dar nu au vrut sa stea decat 4...
la 20.06.2010, 11:18
mi-ai adus aminte de anii de facultate, am avut o colega de camera basarabeanca care ne facea mereu cotunasi, tot respectul pt voi, aveti niste retete delicioase si sunteti cu adevarat niste bucatarese desarvarsite
la 20.06.2010, 12:15
Va multumesc din suflet , o spun cu lacrimi in ochi , pt tot. La noi e o traditie , educatie , ca mama , bunica sa transmita la fiice tot ce cunoastea in arta bucatarie.

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking