Coltunasi cu visine

Postat de Julie in Dulciuri
18 Iul 2011 | 7659 vizualizari
Coltunasi cu visine

O reteta simpla, veche, cu care ne-a incantat copilaria bunica sau mama. Ca sunt umpluti cu visine, branza, ciuperci, carne, sau sunt de post, coltunasii sunt un deliciu culinar cu care ne putem rasfata in orice moment al zilei. Pregatirea coltunasilor are legatura si cu un obicei stravechi, folosit de bunicile noastre doritoare sa-si afle destinul. Conform traditiei, in zilele de sarbatoare, cum ar fi de Sf Andrei, de Sanziene sau Boboteaza, cine dorea sa-si cunoasca ursitul, prepara coltunasi umpluti cu biletele pe care scria inainte, numele mai multor baieti cunoscuti. Numele baiatului din coltunasul care se ridica primul la suprafata, in timpul fierberii, se spune ca era numele alesului. Un obicei plin de farmec, care in unele zone ale tarii inca se mai pastreaza.

Ingrediente

  • 3 oua,
  • 100 ml apa,
  • 300-350 g faina,
  • un praf de sare, 
  • 1 kg visine,
  • 1 cana zahar,
  • 50 g unt,
  • smantana.

Mod de preparare

Visinele se spala, se indeparteaza coditele si samburii, apoi se amesteca cu zaharul si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se pun intr-o sita si se lasa sa se scurga bine. Siropul ramas, se pune pe foc si se fierbe 2-3 minute.

Aluat:

Se bat ouale cu sare, se adauga apa si faina. Se framanta un aluat moale, elastic. Se intinde in foaie subtire de 2 mm si se taie in patrate mici. Pe fiecare patrat se aseaza cate doua visine, apoi se pliaza in forma de triunghi, apasand bine cu degetele pe margini, sa nu se desfaca in timpul fierberii.

Se pune un vas cu apa si sare la fiert. Cand apa da in clocot se pun coltunasii si se lasa sa fiarba 8-10 minute. Se scot deoparte si se toarna untul topit peste ei. Coltunasii se servesc cu smantana deasupra si stropiti cu siropul de visine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu visine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Coltunasi cu cartofi si sos de ciuperci (de post)

Postat de Ksenya

Coltunasi cu cartofi si sos de ciuperci (de post)

   Cartofii ii fierbem in coaja, dupa ce au fiert, ii lasam la racit putin, apoi ii decojim de coaja si-i zdrobim cu furculita; separat, calim ceapa in ulei, pana ceapa devine aramie...

Citeste continuarea

Coltunasi cu visine

Postat de Ksenya

Coltunasi cu visine

Se framanta din faina si apa, sare un aluat elastic si nelipicios. Se lasa la rece 20 minute acoperit cu o folie. Pe o planseta infainata se intinde foaie subtire cam 2-3 mm, cu un pahar se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.07.2011, 16:01
buni
la 18.07.2011, 16:41
buni buni
la 18.07.2011, 16:44
Foarte tentanti
la 18.07.2011, 18:05
la 18.07.2011, 20:04

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking