Cozonac

Postat de pana_luminita in Dulciuri
21 Apr 2011 | 7927 vizualizari
Cozonac

Prima incercare de preparare a cozonacului ;))

Ingrediente

  • faina 1 kg
  • lapte 1 l
  • drojdie 50 gr
  • unt 125 gr
  • ulei 100 ml
  • 5 galbenusuri
  • cacao
  • nuca 200 gr
  • coaja de lamaie
  • zahar 500 gr

Mod de preparare

Topesc drojdia in lapte caldut si adaug faina pana maiaua iese ca o smanatana , las compozitia la dospit . Fierb laptele impreuna cu zaharul , cat timp laptele fierbe cern faina. 

  Peste faina (1kg) cernuta  adaug 500 ml lapte clocotit si amestec cu lingura , apoi adaug untul de la frigider si amestec cu mana compozitia , dupa ce untul este integrat total in compozitie ;) adaug cate un galbenus . In compozitia rezultata adaug maiaua si framant compozitia timp de 1 ora pana se dezlipeste de mana si face ''basici'' pe parcursul framantatului adaugand cate-o lingurita de ulei pe marginea lighianului in care framant coca.  compozitia este lasata la dospit timp de 3 ore acoperita cu un prosop la caldurica ;).

Din restul de lapte ramas 500ml fac crema de ciocolata cu care o sa umplu cozonacul . Pun laptele la foc mic in care adaug cacaoa pe care in prealabil intr-un castron am amestecat-o cu 5 linguri de lapte  ,  timp de 5 minute amestec continuu in compozitie , apoi adug nuca tocata marunt ( eu am strivit cu sucitorul nuca) peste aceasta crema am mai adaugat  3  linguri de faina .

Compozitia o impart in 6 parti egale . Pentru un cozonac este necesar 2 parti din cele 6 :) , pe care le intind cu ajutorul maini  pe suprafata lor intind un strat de crema de ciocolata .  Fiecare parte o rulez , apoi  le impletesc si le pun informele de cozonac pe care in prealabil le-am tapetat cu hartie de copt.

Cozonacul este bagat la cuptor , care a fost incalzit la treapta 4 timp de 40 minute( in acest timp l-am verificat cu paiul)

Din aceasta compozitie ies 3 cozonacei ;) care i-am facut in forma de 25 cm.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Postat de Bucataras

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Cum se prepara Budinca de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor: Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cozonacul în cuburi...

Citeste continuarea

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Postat de Bucataras

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Cum se prepara Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios: Începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Mixati gălbenușurile cu zahăr pudră, apoi...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Comentarii

la 21.04.2011, 21:40
prima incercare cu reusita frumos cozonacul
la 21.04.2011, 21:48
superb arata
la 21.04.2011, 21:51
Foarte frumos! Ne dai o feliuta?
la 22.04.2011, 08:11
la 22.04.2011, 08:34

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking