Ingrediente
- 250 ml lapte caldut
- o lingurita sare
- 125 g unt moale
- 2 oua intregi + 2 galbenusuri
- 150g zahar
- coaja de la o lamaie, de la o portocala, esenta de rom
- 760g faina
- 3 lingurite de drojdie uscata
- Umplutura:
- 2 albusuri
- 4 linguri cu zahar
- 2 linguri cacao
- o mana nuca macinata
- o mana rahat cubulete
- o mana stafide inmuiate in esenta de rom
- Pentru uns:
- un ou
- zahar brun
Mod de preparare
Toate ingredientele pentru aluat se pun in cuva masinii de paine in ordinea de mai sus si se selecteaza programul de framantat si dospit. La masina mea este programul 13 si dureaza 1h20".
Se incinge intre timp cuptorul si se tapeteaza doua forme de cozonac cu hartie de copt.
Pentru umplutura, se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga cacao si apoi stafidele, rahatul si nuca.
Se scoate aluatul si se imparte in doua. Pe masa unsa cu ulei se intinde prima foaie cu mana, fara a apasa prea tare aluatul, se umple cu jumatate din umplutura, se ruleaza, apoi se rasuceste putin si se pune aluatul in forma. Se procedeaza la fel si cu al doilea cozonac. Tavile se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se pun deasupra aragazului, la cald si se lasa sa mai creasca o ora.
Se bate oul pentru uns si cu ajutorul unei pensule se ung cozonacii, apoi se presara zahar brun deasupra.
Se fixeaza gratarul cuptorului pe treapta de sus, se pun ambii cozonaci in cuptor, la foc mic pana se rumenesc frumos deasupra.
Se scot apoi si se lasa 10 minute in tavi, apoi se dezlipeste hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar, acoperiti cu un prosop curat de bucatarie. Se taie cand s-au racit complet.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu cacao, nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (44)
|