Cozonac

Postat de gusti in Dulciuri
1 Mai 2009 | 41088 vizualizari
Cozonac

“Nu putea sa fie Paste fara cozonac nu? Iata si o reteta pregatita de mine”, spune Sabina.

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 550ml lapte
  • 200g ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc

Mod de preparare

Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia.
Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Galbenusurile le frecam cu sare, coaja de lamaie si portocala.
Adaugam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile dar amestecam cu mana si incepem incet sa framantam, adaugand treptat putin cate putin uleiul care trebuie sa fie caldut.
Si frantam si framantam asa timp de 30 minute, impaturind aluatul sau il iau in mana si apoi il trantesc de castron. Aici a fost mama care a tinut bine de mega covatica de lemn ca alfellll :).
Acoparim castronul cu un servet curat si lasam aluatul la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Intre timp pregatim tavile care trebuie sa fie la temperatura camerei si le acoperim cu hartie de copt.
Luam aluatul crescut si il impartim in doua pentru cei doi cozonaci si mai impartim fiecare jumatate totin doua.
Intindem cate doua cate doua foile de aluat pe o pelicula fina de ulei, le adaugam umplutura si rulam.
Impletim cate doua si mai lasam la crescut in tava vreo 40 minute.
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte cozonacii si ii presaram cu zahar, mac sau susan.
Cozonacii ii coacem aproximativ 40-50 de minute.

De mentionat: aceasta retetea am gasit-o pe un blog culinar, cel al Gabrielei Cara. Am pus in aplicare reteta si a iesit o minunatie de cozonac.

Multumesc!

Paste Fericit tuturor Bucatarasilor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac Cruffin

Postat de rocsi_1612

Reteta de cozonac Cruffin

Iata cum se prepara Reteta de cozonac Cruffin Intr-un pahar puneti drojdia uscata, 1 lingurita zahar, 4-5 linguri lapte cald si o lingura rasa faina. Amestecati totul, lasati 10-15 minute, sa...

Citeste continuarea

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.11.2009, 14:56
He, he, nu credeam ca mai e reteta asta pe aici
la 25.11.2009, 14:57
Tare fain template-ul acesta de Craciun (sau cum s-o numi el)
la 28.11.2009, 17:04
Cum sa nu fie, arata suuper cozonacii
la 27.01.2011, 09:46
ce bine crescuti ,foarte frumosi
la 08.02.2011, 14:30

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking