Cozonac aperitiv

Postat de Valclaudia in Aperitive / Garnituri
22 Oct 2013 | 13094 vizualizari
Cozonac aperitiv

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 2 oua
  • 50 gr. margarina topita
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • cca 50 ml ulei
  • 250 ml lapte caldut
  • 250 ml apa calduta
  • Pentru umplutura:
  • -la cozonacul impletit:
  • crema de branza cu telina verde
  • 100 gr. nuca macinata amestecata cu 80 gr. smantana (+ sare si piper dupa gust)
  • 4 linguri pasta de tomate+ fasii de ardei rosu+busuioc uscat+ marar verde
  • -la cozonacul simplu:
  • pasta de branza cu telina verde
  • 5 felii de salam
  • 3 linguri pasta de tomate+ fasii de ardei rosu+busuioc uscat
  • Pentru uns cozonacii:
  • 2 galbenusuri
  • seminte de in
  • sare grunjoasa

Mod de preparare

Amestecam drojdia cu sare si zahar sa devina lichida.

Adaugam ouale, margarina topita, laptele caldut, apa calduta, apoi incorporam faina.

La final adaugam uleiul pentru a lega aluatul, sa nu se mai lipeasca de maini.

Lasam aluatul acoperit la dospit cca 20-30 min intr-un loc ferit de curenti de aer.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il impartim in doua (pentru 2 cozonaci)

Jumatate din aluat va fi din nou acoperita.

Cealalta jumatate se imparte in 3 parti egale.

Intindem una din aceste 3 parti de aluat pe masa de lucru infainata, o ungem cu amestec de nuca macinata+smantana+sare si piper dupa gust. O rulam si o lasam la marginea plansetei de lucru pana umplem si celelate doua parti astfel:

-1 parte se unge cu crema de branza cu telina,apoi se ruleaza foaia.

Vezi aici reteta pentru pasta de branza: http://www.bucataras.ro/retete/pasta-de-branza-cu-telina-verde-52743.html

-1 parte se unge cu pasta de tomate, peste care asezam fasii de ardei rosu si frunze de marar verde. Presaram busuioc uscat si rulam foaia.

La final impletim cele 3 foi umplute si rulate, apoi le asezam cu grija in tava de cozonal unsa cu ulei.

Ungem cozonacul cu galbenus, presaram seminte de in si sare grunjoasa. Acoperim tava cu un prosop de bucatarie curat si lasam sa dospeasca pana ne ocupam si de cel de-al doilea cozonal.

Intindem foaia pe masa de lucru infainata.

Jumatate din suprafata o ungem cu pasta de branza cu telina, cealalta jumatate se unge cu pasta de tomate. Asezam din lic in loc felii de salam. Presaram busuioc uscat si rulam foaia.

Asezam si cel de-al doilea cozonac in tava unsa cu ulei, il ungem cu galbenus si presaram seminte de in si sare grunjoasa.

Pornim cuptorul la temperatura moderata (160 grade). Pana se incinge, mai lasam cozonacii acoperiti la dospit (cca 50 min.).

Dam tavile la copt, timp de o ora.

Dupa ce s-au rumenit suficient, scoatem cozonacii din cuptor, ii lasam la racit in tavile in care i-am copt. Dupa ce s-au racit ii desprindem cu grija din tavi, feliem si servim.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac aperitiv" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Drob cu ciuperci (vegetarian)

Postat de Dulceatadetrandafiri

Drob cu ciuperci (vegetarian)

Ciupercile le cureti, le speli si le tai marunt. In final eu nu am folosit chiar un kilogram fiindca nu mi-a placut cum aratau coditele asa ca le-am aruncat. Ceapa, mararul, patrunjelul, le...

Citeste continuarea

"Cozonac" de carne

Postat de mihaelar63

"Cozonac" de carne

Morcovii , telina , ardeiul si ceapa  se taie  cuburi si se amesteca cu carnea, ouale , pesmetul ,mozzarella , masline ,carnaciori rondele , sare si boia .  Se uda o foie de copt...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.10.2013, 16:22
ce idee faina!!!
la 22.10.2013, 16:24
Cu aşa ceva mi-aş începe ziua fără probleme.
la 22.10.2013, 16:25
Bun, bun, bun!!
la 22.10.2013, 16:39
cat de buni tre sa fie foarte ingenioasa idee
la 22.10.2013, 16:44
Ooo ce bun este!!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking