Cozonac ca la Doina

Postat de panacris in Dulciuri
6 Feb 2013 | 4421 vizualizari
Cozonac ca la Doina

Un cozonac super bun! Ingrediente simple pentru un cozonac clasic!

Ingrediente

  • Făină albă de grâu de patiserie 2000 g,
  • Ouă 10 gălbenușuri,
  • Osânză 100 g,
  • Lapte 500 ml,
  • drojdie proaspată 100 g,
  • zahăr tos 200g,
  • sare iodată 1 lingură,
  • coajă de la 1 lămâie,
  • ulei de floarea soarelui 200 ml..
  • Umplutura:
  • Nucă măcinată 400 g,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Cacao 100 g,
  • Rahat colorat 100 g.

Mod de preparare

Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță făina și se amestecă bine, apoi se acoperă cu un prosop și se pune la crescut la căldură. După ce a crescut drojdia, se amestecă cu compoziția de maia păstrată la cald, se amestecă bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Între timp laptele se pune la fiert cu osânza și coja de lămâie, cca. 10 minute la foc mic cca. 15 minute. Amestecul de lapte și osânză se adaugă la făina cernută, într-un vas mare, se amestecă până se omogenizează toate ingredientele, adăugându-se și maiaua de mai sus. Gălbenușurile de ou se amestecă cu puțin ulei și se adaugă la amestecul de mai sus. Se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până coca face bășici, amestecîndu-se cca. 1 oră. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de are cca. 2 ore. Între timp se prepară umplutura, nucile măcinate se amestecă cu zahărul și pudra de cacao.

Când aluatul a crescut bine se iau bucăți, se întind puțin pe masa unsă cu ulei (de abia acum mi-am dat seama de ce nu-mi ieșeau cozonacii, eu presăram făină, ca să nu se lipească, mare greșeală :D), se presară  cu umplutura de nuci și bucățile de rahat tăiate mărunt. Se rulează, se pun în tava de cozonac, se lasă să crească, se ung cu gălbenuș desfăcut cu puțin lapte si se dă la cuptor, la foc mic, cca. 1 oră. Între timp se face un sirop din puțină apă (cca. 1 pahar) și zahăr (cca.2 linguri). După ce s-au copt cozonacii, se scot din cuptor se ung cu siropul de zahăr, apoi se presară zahăr pudră, se răstoarnă din tavă, se lasă pe o parte, lasându-se la răcorit, răsucindu-se pe fiecare parte. Atenție nu se lasă într-o singură poziție, fiindcă se vor dezumfla. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ca la Doina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert inghetata de ciocolata cu rom

Postat de katty

Desert inghetata de ciocolata cu rom

Intr-o craticioara punem zaharul, amidonul, sare si cacao si incepem sa turnam cate putin lapte caldut amestecand continuu. Punem vasul la foc mic si fierbem pana se ingroase. Dam jos vasul si...

Citeste continuarea

Papanași cu smântână și dulceață de merișoare

Postat de CulinaryRainbow

Papanași cu smântână și dulceață de merișoare

Am început prin a pune într-un castron încăpător brânza de vaci, oul, sarea și zahărul, coaja de la o portocală și extractul de vanilie. Am omogenizat cu o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.02.2013, 19:51
Ce cozonac super
la 06.02.2013, 19:52
Eu il vreau cald,se poate?
la 06.02.2013, 19:54
Mai am câteva felii reci!
la 06.02.2013, 19:55
E cu rahat,merge si rece...
la 06.02.2013, 19:56
Ce bine arata!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking