Cozonac cu nuca

Postat de postavaru in Dulciuri
26 Dec 2010 | 11651 vizualizari
Cozonac cu nuca

Este prima data cand fac cozonac singura. Pana acum o ajutam pe mama. Si daca tot l-am facut fara mama, m-am gandit sa fac si alta reteta (as ca sa fie diferit:)) Si uite asa am gasit cozonacul facut de Ari (cucina.jugariu). Este de munca la el, dar vi-l recomand (asta daca va plac cozonacii). Este foarte pufos si aromat. Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci (eu am marit putin cantitatile, pentru ca am facut 3)

Ingrediente

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 375 ml lapte cald
  • 160 g zahar
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri la temperatura camerei
  • 780 g faina
  • 1 lingurita rasa sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 200 g unt
  • Pentru unplutura:
  • 5 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • nuca macinata
  • esenta de rom

Mod de preparare

Amestecam drojdia cu putin lapte cald si 1 lingura de zahar. Lasam 5-10 minute sa creasca.

Zaharul, ouale intregi, galbenusurile si restul de lapte se amesteca iar apoi adaugam maiaua.
Adaugam faina si sarea si framantam pana se leaga.
Iar de acum incepe greul :). Framantam aluatul bine cu untul moale. Aluatul este lipicios, asa ca inhamati-va cu multa rabdare.
Am pus aluatul pe masa de lucru si l-am framantat bine, pana nu s-a mai lipit nici de masa nici de maini. Trebuie sa recunosc ca am avut si ajutor din partea sotului (ca are mai multa forta :))
Cu cat framantam mai bine aluatul, cu atat vom avea cozonaci mai pufosi.
Se pune apoi intr-un castron destul de mare, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. A durat aproape 2 ore dospitul si aproape ca nu a mai avut loc in castron :)).

Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma tare iar apoi adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine lucioasa, ca pentru bezea. Incorporam usor nucile macinate si esenta de rom.

Aluatul dospit se imparte in doua si se pune pe masa usor infainata. Intindem o foaie dereptunghiulara, nu prea subtire. Ungem foaia cu umplutura de nuca si rulam cat putem de strans.
Punem cozonacul cu grija in tava tapetata cu hartie si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Ungem apoi cozonacii cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor.
Eu am copt 10 minute la foc potrivit, pana au crescut frumos. Apoi am dat focul mic si am pus sub gratar tava de la cuptor (ca sa nu se parleasca). Am copt asa inca 35 de minute, dar asta depinde de cuptorul fiecaruia.
Cozonacii se vor rumenii destul de repede deasupra, dar asta nu insemna ca sunt copti.

Se scot sin tava si se lasa sa se raceasca.

Noi am mancat o jumatate de cozonac, asa ca sa-l gustam :).
Pentru cine are masina de paine (ca eu nu am) aluatul se poate framanta si la masina de paine si atunci munca va fi redusa considerabil.
Rezultatul insa a fost pe masura eforturilor. O bunatate pufoasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2010, 23:59
la 27.12.2010, 00:13
ce bine arata....
la 27.12.2010, 00:17
Miha multumesc
la 27.12.2010, 00:17
Ela voi v-ati inteles? In seara asta numai Mihaele?
la 27.12.2010, 00:25

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking