Cozonac cu nuca si mac

Postat de postavaru in Dulciuri
15 Iun 2011 | 16351 vizualizari
Cozonac cu nuca si mac

Cu toate ca am fost foarte multumita de ultimul aluat folosit la cozonaci, am ales sa incerc inca o reteta. Este reteta Laurei Laurentiu si va pot spune ca mi-a placut mult.

Ingrediente

Ingrediente pentru 3 cozonaci:

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 360 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 6 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 200 g unt topit
  • 1 praf de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • coaja de lamaie, vanilie, esenta de rom

Umplutura de nuca:

  • 300 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • 4 albusuri
  • esenta de rom

Umplutura de mac:

  • 150 g mac macinat
  • 75 ml lapte
  • 5 linguri zahar

Pentru finisat:

  • 1 ou
  • zahar

Mod de preparare

Ca si in ultimele randuri eu am framantat aluatul cu robotul. Am amestecat drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si am alasat sa creasca.
In vasul robotului am pus faina cernuta, aromele si parful de sare.
Am dizolvat zaharul in laptele cald.

Am batut ouale cu furculita si le-am amestecat cu laptele caldut. Peste faiana am pus drojdia si apoi laptele amestecat cu ouale. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele am adaugat untul topit, dar nu fierbinte si am lasat sa framante bine.

Am rasturnat aluatul intr-un castron si l-am acoperit. L-am lasat la dospit ~1 ora si jumatate.

Intre timp ne ocupam de umpluturi.

Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa. Adaugam apoi nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Macul macinat il oparim cu lapte fierbinte. Adaugam zaharul si lasam la racit.

Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte o impartim in doua.. Intindem doua foi dreptunghiulare. Pe una o ungem cu o treime din umplutura cu nuca iar pe celalata cu o treime din umplutura cu mac.

Rulam fiecare foaie iar apoi le rasucim.
Asezam cozonacul in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut inca 20 de minute. Ungem apoi cu ou batut si presaram cu zahar.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci. Dupa ce au crescut in tavi, dam cozonacii la cuptor, la foc potrivit 10 minute iar apoi reducem focul la minim si mai lasam ~30 de minute.

Cozonacii trebuie sa fie bine rumeniti si usori.

Scoatem din tavi si lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie (asta daca putem, pentru ca sunt foarte buni calzi :D).

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat

Postat de mirela0911

Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat

Se incalzesc 150 ml lapte si se pune 1 lg faina, 1 lgt zahar si drojdia. Se amesteca bine apoi se acopera si se lasa sa se activeze. Intr-un bol se cerne faina si se face o adancitura in...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit

Postat de merisor67

Desert cozonac cu aluat oparit

Pentru aluat, este bine să aducem făina în bucătărie de seara și să o cernem. A doua zi, o mai cernem odată, în vasul în care vom frământa aluatul, pentru a fi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.06.2011, 00:47
heheheeeee pana dimineata nu mai gasesc fetele astea nimic
la 15.06.2011, 00:51
lilik doar nu vrei sa mananci singura 3 cozonaci?
la 15.06.2011, 00:58
nuuuuu---unul ti-l las tie si ceilalti ii iau acasa
la 15.06.2011, 07:51
Harnicutza!
Neatza buna!
la 15.06.2011, 08:00
ce minunatiee!!!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking