Cozonac cu nuca si stafide

Postat de postavaru in Dulciuri
10 Mai 2011 | 7117 vizualizari
Cozonac cu nuca si stafide

L-am facut de Pasti, dar numai acum i-a venit randul. Aluatul e cel pe care l-am facut in ultimul timp, pufos si tare bun.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 35 g drojdie proaspata
  • 100 g zahar
  • 200 g lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • o mana buna de stafide
  • 2 albusuri
  • 150 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare

Aluatul l-am framantat si de aceasta data cu robotul. Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si o lingura de zahar si lasam 10-15 minute pana creste.
In vasul robotului am pus faina si restul de zahar. Am adaugat maiaua, ouale si coaja de portocala si am pornit robotul. Am adaugat apoi sarea si laptele caldut, in fir subtire. A urmat apoi untul toit, dar nu fierbinte. Am lasat sa framante pana a devenit un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului.

Am rasturnat aluatul intr-un castron, am acoperit si l-am lasat la loc caldut, pana si-a dublat volumul (~1 ora si jumatate).

Pentru umplutura batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana se topeste si spuma devine lucioasa.

La final adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa infainata. Impartim aluatul in doua si intindem doua dreptunghiuri.
Ungem fiecare dreptunghi cu jumatate din umplutura si presaram stafidele inmuiate in prealabil in apa cu esenta de rom.
Rulam fiecare bucata pe partea lunga, formand doua suluiri. Rascucim cele doua suluri si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Acoperim si lasam la loc caldut inca 20-25 de minute.

Ungem apoi cozonacul cu galbenus desfacut cu 2 linguri de lapte si dam la cuptor la foc mare 10 minute.
Reducem focul si lasam pana se rumenesc deasupra (20-30 de minute).

Scoatem din tava si lasam sa se raceasca pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si stafide" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.05.2011, 21:28
bine ca-i expirat pufosenie nu alta
la 10.05.2011, 21:30
Adina eu ma bucur cel mai tare ca e expirat
la 10.05.2011, 21:56
hai mai fetelor..toate va dati pe cura? ...chiar pufos cozonacul
la 10.05.2011, 21:58
Florina dupa atatea bunatati de Pasti nu este alta solutie
la 10.05.2011, 22:02
bun bun fu

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking