Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata

Postat de RuxyRux in Prajituri
23 Dec 2012 | 3844 vizualizari
Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata

Un alt cozonac delicios pentru masa de sarbatoare...

Ingrediente

  • 1 kg faina( s-ar putea sa mai fie nevoie de putina)
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 5 galbenusuri
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 450 gr zahar pudra
  • 400 ml lapte
  • 200 gr unt
  • coaja de portocala rasa
  • 1 lingura de miere + 1 praf de vanilie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • un praf de scortisoara
  • un praf de anason
  • un praf de sofran de India
  • coaja de la doua portocale taiata cubulete
  • 200 gr nuca prajita si macinata
  • o cana plina de zahar pentru caramelizat( 250 gr)
  • 200 gr ciocolata( la alegere)

Mod de preparare

Numai un singur cozonac l-am facut cu nuca si portocala caramelizata cel de al doilea l-am preparat numai cu caramel.

Toate ingredientele se scot din timp astfel incat sa nu fie nimic rece din frigider ci  toate la temperatura camerei.

Se cerne faina( neaparat) intr-un vas incapator( in care vom si framanta.Drojdia impreuna cu o lingura de zahar si o lingurita de faina se lichefiaza apoi se lasa in jur de zece minute la loc caldut.

Se face o adancitura in mijlocul fainii se pune drojdia, pe margine sarea. Apoi se adauga ouale, zaharul pudra, laptele caldut in care am pus toate aromele  impreuna cu untul moale( aproape topit) si se framanta bine aluatul in jur de 15 minute adaugand si cate o lingura de ulei pana le punem pe toate cele trei.

Se lasa acoperit vasul pana coca creste si isi dubleaza volumul.

Intre timp coaja bine spalata de la doua portocale se taie cubulete si se amesteca cu o lingura de miere si vanilie.

Caramelizam zaharul( cele 250 gr) intr-o cratita, apoi adaugam coaja de portocala si nuca prajita si macinata in prealabil. Lasam doua trei minute si luam vasul de pe foc, punem apoi la racit.

Intindem foaia sul si o impartim in doua, apoi fiecare bucata o taiem  in cinci parti sau sase parti in functie de marimea vasului. eu am preparat un cozonac mai mare si unul mai micut.

Fiecare bucata se umple cu ciocolata bucatele si se aseaza apoi peste nuca caramelizata unele langa altele. Mai lasam la crescut in jur de 20 de minute la loc cald si apoi coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru 45 sau 50 de mnute sau poate pentru o ora in functie de cuptor. Ultimile zece minute puteti tine usa cuptorului intredeschisa sau acoperiti partea de deasupra a cozonacului cu foaia pergament unsa cu putin ulei. Cand scoatem din cuptor rasturnam imediat pe un platou avand grija sa desprindem usor marginile cu o paleta.

Taiem cand se raceste. Cozonacul l-am facut de proba caci maine este ziua de copt cozonaci :) asa ca cineva nu a mai avut rabdare si l-am rupt bucati( vezi foto :)))

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cremsnit

Postat de rocsi_1612

Cremsnit

Galbenusurile le frecam bine cu zaharul. Punem amidonul, cateva linguri de lapte si amestecam pana amidonul este complet dizolvat. La final adaugam semintele de la pastaia de vanilie. Restul de...

Citeste continuarea

Pandispan cu cirese

Postat de timea

Pandispan cu cirese

Mai intain pregatim ciresele, adica le spalam si le scoatem samburii. Mixam ouale intregi cu un praf de sare pana se deschid la culoare. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana pana ouale...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.12.2012, 21:31
delicios
la 23.12.2012, 21:33
La favorite cu el ca este super
la 23.12.2012, 21:33
Ce frumos e. Parcă ar fi un cozonac din cei de întâmpinat feţele regale. Cu adevărat de sărbătoare. Bravo Ruxy
la 23.12.2012, 21:34
ce bine arata
la 23.12.2012, 21:34
Bya multumesc!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking