Ingrediente
- 2 cozonaci:
- 850 g făină
- 1 cană lapte
- 5 linguri cu zahăr
- 30 g drojdie
- 3 ouă
- 1 pachet de margarină Unirea
- Umplutura:
- 500 g nucă
- 200 g zahăr
- coaja rasă de la o portocală
- esenţă de vanilie
- esenţă de rom
- Pentru uns:
- 3 gălbenuşuri
- 1 lingură smântână de gătit sau lapte
- zahăr brun
- Caramel:
- 200 g zahăr
- 70 g margarină/unt
Mod de preparare
Se amestecă uşor făina cernută cu zahărul, se adaugă laptele călduţ în care s-a dizolvat drojdia şi ouăle bătute amestecate cu margarina topită şi uşor răcită.
Se frământă un aluat elastic , nelipicios şi potrivit de tare (cam 12 – 15 minute). Se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau 40 de minute.
Caramel: se pune zahărul la topit într-un vas la foc mic ca să nu se ardă. Eventual se pot adăuga câteva picături de apă. Se obţine un caramel clar şi deschis la culoare peste care se adauga untul sau margarina topită. Se amestecă cu grijă până ce s-a topit complet, apoi se adaugă smântâna pentru frişcă şi se pune vasul pe foc până ce compoziţia capătă consistenţă. Se dă la răcit.
Aluatul crescut se împarte în 10 bucăţi, care se întind pe rând în foi subţiri, se ung cu un strat de caramel şi se presară cu amestec de nucă, zahăr, coajă de portocală şi esenţe. Se rulează, apoi se pun câte 5 suprapuse în două tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut încă 15 minute, apoi se ung cozonacii cu gălbenuşurile frecate cu smântâna şi se presară cu zahăr brun.
Se coc la foc potrivit până sunt gata.
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi caramel" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (23)
|