Cozonac cu nucă şi caramel

Postat de madi_marin in Dulciuri
24 Dec 2012 | 4643 vizualizari
Cozonac cu nucă şi caramel

Am vazut reţeta Angelicăi Nistor (www.angi-food.blogspot.ro)şi mi-a plăcut foarte mult. De caramel nu am fost eu foarte încântată pentru că nu mi-a ieşit chiar cum trebuia, dar a rezultat un cozonac bun şi aspectuos. Diseara duc într-o vizită unul cadou şi sper sa le placa gazdelor.

Ingrediente

  • 2 cozonaci:
  • 850 g făină
  • 1 cană lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 30 g drojdie
  • 3 ouă
  • 1 pachet de margarină Unirea
  • Umplutura:
  • 500 g nucă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • esenţă de vanilie
  • esenţă de rom
  • Pentru uns:
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură smântână de gătit sau lapte
  • zahăr brun
  • Caramel:
  • 200 g zahăr
  • 70 g margarină/unt

Mod de preparare

Se amestecă uşor făina cernută cu zahărul,  se adaugă laptele călduţ în care s-a dizolvat drojdia şi ouăle bătute amestecate cu margarina topită şi uşor răcită.

Se frământă un aluat elastic , nelipicios şi potrivit de tare (cam 12 – 15 minute). Se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau 40 de minute.

Caramel: se pune zahărul la topit într-un vas la foc mic ca să nu se ardă. Eventual se pot adăuga câteva picături de apă. Se obţine un caramel clar şi deschis la culoare peste care se adauga untul sau margarina topită. Se amestecă cu grijă până ce s-a topit complet, apoi se adaugă smântâna pentru frişcă şi se pune vasul pe foc până ce compoziţia capătă consistenţă. Se dă la răcit.

Aluatul crescut se împarte în 10 bucăţi, care se întind pe rând în foi subţiri, se ung cu un strat de caramel şi se presară cu amestec de nucă, zahăr, coajă de portocală şi esenţe. Se rulează, apoi se pun câte 5 suprapuse în două tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut încă 15 minute, apoi se ung cozonacii cu gălbenuşurile frecate cu smântâna şi se presară cu zahăr brun.

Se coc la foc potrivit până sunt gata.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

COZONAC TRANDAFIR

Postat de panacris

COZONAC TRANDAFIR

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul,...

Citeste continuarea

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

Postat de panacris

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

  Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.12.2012, 12:49
la 24.12.2012, 12:49
la 24.12.2012, 12:50
ioii... ce fain e! Daca nu le-o place gazdelor, fa-l colet si trimite-l la mine.
la 24.12.2012, 12:56
super ti-a iesit!
la 24.12.2012, 13:00
ce frumos e!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking