Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 ouă
- 10 gr. drojdie
- 60 gr. unt
- 200 ml lapte
- 100 gr. zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- coajă portocala
- 550 gr făină
- Pentru umplutură:
- nucă măcinată
- cîteva linguri de zahăr (depinde cât de dulce vă place)
- un plic de zahăr vanilat
- 3 linguri de cacao
- lapte cât pentru a omogeniza totul
- câteva bucăţele de rahat, tăiate fâşii
- Pentru uns:
- un gălbenuş de ou
- 2 linguri lapte
Mod de preparare
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine... maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere... şi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.
Când e crescut bine, se răstoarnă aluatul pe masă şi se imparte în două. Luăm o bucată şi o împărţin iar în două bucăţi egale.
Luăm câte o bucată şi întindem cu sucitorul o foaie cam de 1,5 cm grosime. Se pune umplutură de nuci şi cacao şi câteva bucăţele de rahat tăiat. Se rulează strâns. Repetăm operaţiunea.
Apoi luăm cele doua rulouri umplute şi le impletim unul cu celălalt. Punem în tava de copt, şi lăsăm la loc cald cam 20-30 minute.
Apoi ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lapte şi dăm la cuptorul încins cam 40 minute, până se rumeneşte frumos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi rahat" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (18)
|