Cozonac cu nuca si rahat

Postat de raluka93 in Dulciuri
26 Dec 2013 | 3788 vizualizari
Cozonac cu nuca si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • sare
  • 250 g zahar
  • 1 pachet margarina Unirea
  • 50 g drojdie
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 750 nuca macinata
  • zahar pudra
  • esenta de rom
  • 1 pachet de scortisoara
  • 1 pachet cacao

Mod de preparare

Faci o maia din putin lapte caldut, faina si 50 g drojdie si o lasi sa creasca acoperita.Pui intr-un lighean faina de calitate foarte buna, cernuta.Amesteci laptele caldut cu coaja de lamaie, 250 g zahar si zaharul vanilat, apoi il torni treptat peste faina din lighean, framantand cu mana pana se inmoaie faina.Dupa ce ai terminat de framantat cu laptele, pui maiaua, care intre timp a crescut si o framanti din nou.Apoi pui cele 3 galbenusuri, pe care le-ai frecat putin in prealabil cu o lingurita de sare si framanti din nou.

La urma adaugi treptat in aluat margarina topita putin.Framantati din nou, la inceput incet, pana patrunde margarina, iar apoi cu multa putere.Cand incepe sa se ia de pe maini aluatul de cozonac, nu mai este nevoie de framantat.In timp ce bati bine aluatul, storci zeama de lamaie pentru fragezirea aluatului si-l lasi sa creasca.Ungi formele de cozonac si le tapetezi cu faina.Cand aluatul din lighean a crescut destul de mult, abia atunci iti ungi mainile cu putin ulei si iei cate o bucata mai potrivita din aluatul crescut si intinzi o foaie mai groasa.Umpli cu nuca macinata, amestecata cu cacao, zahar pudra, zahar vanilat, esenta de rom, scortisoara si rahat, apoi rulezi si pui in forme.Mai lasi in forme sa mai creasca aproximativ o jumatate de ora, apoi ungi cu ou batut pe deasupra.Dai cozonacii la cuptor (care a fost incalzit in prealabil) la foc potrivit pentru 45 de minute.

 

Din 1 kg de faina mie imi ies 3 cozonaci, dar in forme potrivite.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2013, 20:58
la 26.12.2013, 21:42
Bun!
la 26.12.2013, 22:08
la 27.12.2013, 17:54

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking