Cozonac cu nucă şi scorţişoară

Postat de diaconta in Dulciuri
14 Apr 2013 | 5002 vizualizari
Cozonac cu nucă şi scorţişoară

Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi. Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie+1 lingurita zahar+o lingura faina+lapte
  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 80 ml lapte
  • 60 ml apa
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru uns:

  • 100 g unt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri nuca macinata

Pentru finisat:

  • O lingura miere de albine
  • O lingurita lapte
  • Zahar brun

Mod de preparare

Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.

Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.

300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.

Am batut ouale.

Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.

Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.

Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.

Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.

Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.

Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.

Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.

Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.

Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat  sa dospeasca.

Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .

Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.

Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu  miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.

Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.

De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.

Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi scorţişoară" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (50)
Retete similare

Desert coronita cu scortisoara si nuca

Postat de mirela0911

Desert coronita cu scortisoara si nuca

Aluatul: Se pregateste maiaua. Intr-o craticioara se pune putin lapte caldut, se adauga cele 2 lgt zahar, 2 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine pana se dizolva toate apoi se lasa...

Citeste continuarea

Desert mucenici cu aluat de cozonac

Postat de licurici_lra

Desert mucenici cu aluat de cozonac

Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, apoi se face o gaura in mijloc. Se pregateste o maia din drojdie, zahar, putin lapte cald si o lingura de faina. Se amesteca bine, pana se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.04.2013, 11:32
Ce frumos arata!
la 14.04.2013, 11:41
ce frumos este rumenit, as manca si eu o bucatica!
la 14.04.2013, 11:42
superb arata
la 14.04.2013, 11:59
uf ce mult imi place Arata minunat!
la 14.04.2013, 12:02
tare frumos arata, musai sa-l fac si eu

Vezi toate comentariile (50)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking