Cozonac de Paste

Postat de susu in Dulciuri
1 Ian 2011 | 5763 vizualizari
Cozonac de Paste

Ingrediente

Aluat

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 100 ml ulei
  • 30 g unt
  • 450 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 7 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • razatura de lamaie
  • razatura de portocala
  • esenta de rom
  • Esenta de vanilie

Crema

  • 7 albusuri
  • 50 gr nuca de cocos
  • 300 g nuca macinata (1/2 prin masina si ½ tocata marunt)
  • 150 gr zahar
  • 50 g stafide (obtional)
  • Cognac pentru hidratat stafidele
  • 25 gr cacao
  • esenta rom
  • Esenta de vanilie
  • 3 galbenusuri pentru uns aluatul

Mod de preparare

Aluatul :

Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si apoi incalzim putin bucataria. Se face o maia din vreo 200 g faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se lasa sa creasca apoi se adauga treptat restul de faina, lapte caldut, galbenusurile batute cu esentele, zaharul, sarea si coaja rasa. Framantam bine dupa care adaugam cate putin din untul topit si uleiul cald pana se formeaza ‘basicute’ deasupra. Grasimea nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calduta pentru ca altfel stopeaza cresterea. Punem aluatul intr-un castron curat si acoperim cu un prosop de bucatarie. Asezam la loc cald ferit de curenti.

Crema :

Batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam cacaoa cernuta, esentele, miezul de cocos, si nuca macinata. Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Intindem cu mana o parte din aluat (eventual daca este prea lipicios ne ajutam cu putin ulei cald intins pe maini sau pe masa de lucru), punem ½ din crema pe toata suprafata lasand loc de 2 degete la marginea dinspre exterior pentru a nu iesi umplutura. Rulam usor spre marginea exterioara si asezam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Lasam inca 30 de minute sa creasca iar apoi il ungem cu galbenus batut. Il bagam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute in functie de cum coace cuptorul fiecaruia. Procedam in acelasi fel si cu cealalta parte de crema si aluat obtinand astfel 2 cozonaci destul de mari si pufosi.Cand este gata se poate lasa in cuptor cu usa intredeschisa pentru a se raci. Se scoate din forma si se taie doar cand s-a racit complet. Puteti adauga si cubulete de rahat colorat.

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de Paste" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (3)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac cu fructe confiate la slow cooker

Postat de Oana

Desert cozonac cu fructe confiate la slow cooker

In laptele cald se pun 2 linguri zahar, 2 linguri faina si drojdia. Se amesteca bine cu un tel si se lasa sa creasca 10-15 minute. In vasul unui robot de bucatarie se pun faina, sarea,...

Citeste continuarea

Desert pasca traditionala

Postat de MotanLaOale

Desert pasca traditionala

Branza se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si stafidele. Din aluat se intinde o foaie subtire si se pune intr-o tava rotunda cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt....

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.01.2011, 18:17
la 01.01.2011, 18:57
la 02.01.2011, 14:46
bun

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking